Pridať recept

Syrová roláda so šunkou, skvelá pochúťka (nielen) na Veľkú noc, FOTORECEPT

ingrediencie

250 g
syr Eidam
300 g
dusená šunka
3 ks
vajce
4 ks
tavený syr (napr. syrokrém)
trochu
petržlenová vňať

postup

Vynikajúca slaná roláda na veľkonočný stôl či párty pohostenie. Príprava syrovej rolády je oveľa jednoduchšia, akoby sa mohlo zdať. V tomto konkrétnom recepte sa pripravuje varením syra vo vodnom kúpeli. Ale syrový základ na roládu sa dá pripraviť napríklad aj krátkym zapečením syrových plátkov v rúre. Viac receptov na prípravu syrovej rolády nájdete TU...  

1.

Tehličku Eidamu (alebo iného tvrdého syra) vložíme do väčšieho mikroténového vrecka a takto ponoríme do vriacej vody. Varíme, kým nezmäkne.

Fotorecept: Syrová roláda
Fotorecept: Syrová roláda
Zdroj: diabambulka
 
2.

Medzitým si pripravíme plnku: na tvrdo uvarené vajíčka ošúpeme a popučíme vidličkou, pridáme syrokrém, na kocky nakrájanú šunku (odložíme si trocha šunky na vystlanie rolády) a petržlenovú vňať. Všetko spolu dobre premiešame.

Fotorecept: Syrová roláda
Fotorecept: Syrová roláda
Zdroj: diabambulka
3.

Zmäknutý syr vyberieme z vrecka a rozvaľkáme na navlhčenej doske s navlhčeným valčekom na tenký plát cca 30x40 cm.

TIP: plát na syrovú roládu môžeme vyvaľkať aj priamo vo vrecku, v ktorom sa syr varil a neskôr, keď trochu vychladne vrecko len jednoducho rozrežeme a stiehne z plátu syra.  

Fotorecept: Syrová roláda
Fotorecept: Syrová roláda
Zdroj: diabambulka
4.

Na rozvaľkaný plát poukladáme plátky šunky, ktoré potrieme plnkou.

TIP: plnku rozotretú plnku môžeme ešte posypať trochou nasekanej petržlenovej vňate pre extra pekné sfarbenie v reze.

Fotorecept: Syrová roláda
Fotorecept: Syrová roláda
Zdroj: diabambulka
5.

Všetko na pevno zrolujeme do tenšej rolky.

Fotorecept: Syrová roláda
Fotorecept: Syrová roláda
Zdroj: diabambulka
6.

Syrovú roládu zabalíme do alobalu alebo potravinárskej fólie a dáme do chladničky na pár hodín.

Fotorecept: Syrová roláda
Fotorecept: Syrová roláda
Zdroj: diabambulka
7.

Neskôr syrovú roládu krájame na asi centimeter hrubé plátky, ktoré sa výborne hodia na obložené misy alebo ako chutné predjedlo na hrianku pred hlavným chodom.

Fotorecept: Syrová roláda
Fotorecept: Syrová roláda
Zdroj: diabambulka
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
chilli
8.7.2022 18:49 | |
+5 -45
Panebože ľudia, to ozaj takýto junk food jedávate?
Majo81
31.12.2021 08:50 | |
+47 -17
Mama syr tiez varievala v sacku, potom ho musela rozvalkat. Bolo s tym dost roboty, lebo aj ine trebalo pripravit. Preto sme roladu nemali kazdy rok. Raz som kupil platkovy syr a rozlozil na plech, kde som dal papier na pecenie, aby sa neprilepil. Platky som prekryl cez seba zhruba centimeter. Ruru som zohrial na nejakych 90°-120 a cakal som len, kym sa nespoja spoje. Treba davat pozor, aby sa syr nezacal piect alebo priliz hriat, lebo zmeni chut, preto radsej dlhsie, pri nizsej teplote. Ide len o tie spoje. Vybral som z rury, nechal trochu vychladnut a z papiera krasne zide jeden cely pekny plat, ktory uz netreba valkat, len rovno rozlozit sunku, potret plnkou a zvinut.
Anonymný nick
7.4.2021 21:14 | |
+27 -38
Chutný je veľmi pór na tenké prúžky nakrájaný v takýchto roládach syrových..ja robím plnku len lučinu s maslom vymiešam..natriem na ten istý základ syr so šunkou a posypem pórom..zarolujem..
Podobné články
TOP
Končí pôst, začína obdobie hojnosti: Tieto tradičné dobroty nesmú chýbať na veľkonočnom stole, tradície
Končí pôst, začína obdobie hojnosti: Tieto tradičné dobroty nesmú chýbať na veľkonočnom stole, tradície a zvyky Veľkej Noci približuje etnologička
Varená šunka, údené klobásky, domáca slaninka, chren, vajíčka či koláčiky. To je sviatočné menu, ktoré...
Čo sú tie biele vzory na šunke? Nie je to tuk!
Čo sú tie biele vzory na šunke? Nie je to tuk!
Biele vlákna prechádzajúce cez šunku nie sú ničím zvláštnym a väčšina z nás im nevenuje pozornosť. Koniec...
Tu nájdete návod, ako skontrolovať, či sú vaše vajcia čerstvé. Päť spoľahlivých spôsobov
Tu nájdete návod, ako skontrolovať, či sú vaše vajcia čerstvé. Päť spoľahlivých spôsobov
Na prvý pohľad je ťažké posúdiť, ktoré vajcia sú čerstvé. Zvonka vyzerajú všetky veľmi podobne. Keď...
Raw meat sausage ready to be boiled in a red pot
Ako počas Veľkej Noci nepribrať? Tu je niekoľko rád od odborníka na výživu
Blížiace sa veľkonočné sviatky sú pre mnohých ľudí výzvou, obzvlášť pre tých na redukčnej diéte. Okolo...
Krémový špenát: Univerzálna, delikátna príloha
Zelený štvrtok: Recepty od raňajok až po večeru s pochúťkami zo špenátu, medvedieho cesnaku či mladej žihľavy
Zelený štvrtok so sebou prináša nádherné a najmä veľmi chutné recepty. Inšpirujte sa a vyberte si z našej...