Pridať recept

Orechový závin „starej mamy“

ingrediencie

350 g
hladká múka špeciál
200 g
múka hrubá
60 g
kryštálový cukor
300 g
palmarín
1 ks
žĺtok
1 ks
vajce
1 dl
mlieko
20 g
droždie
1 štipka
soľ

Plnka

400 g
kryštálový cukor
3 dl
mlieko
350 g
mleté orechy
130 g
strúhanka
citrónová kôra
vanilínový cukor
um

postup

1.
Palmarín, cukor, vajcia a soľ spracujeme v miske alebo na doske. Pridáme múku a kvások. Vypracujeme hladké cesto a necháme asi hodinu odpočinúť. Cesto potom rozdelíme na 5 dielov. Jednotlivé diely rozvaľkáme, potrieme plnkou a zatočíme. Pozdĺžne poukladáme na plech, potrieme žĺtkom, necháme ich vysušiť.
 
2.
Po zaschnutí žĺtka natrieme záviny ešte raz, popicháme vidličkou a dáme upiecť. Tento závin sa dá výborne uschovať aj v mrazničke. Miesto orechovej plnky môžeme dať aj makovú.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať