Pridať recept

Slávnostná veľkonočná torta

ingrediencie

cesto
6 ks
vajce
200 g
práškový cukor
4 PL
horúca silná čierna káva
100 g
mleté vlašské orechy
120 g
polohrubá múka
1/2 balíček
kypriaci prášok do perníka DrOetker
Karamelová náplň
1 ks
Hera
1 konzerva
Salko
1 ks
zlatý klas DrOetker
4 dl
mlieko
2 PL
kryštálový cukor
Sirup na poliatie cesta
1 dl
voda
3 PL
kryštálový cukor
2 PL
marhuľový lekvár
podľa chuti
rum
Na dokončenie
1 balíček
čokoládová poleva

postup

Cesto: Žĺtky oddelíme od bielkov. V jednej mise si vyšľaháme bielka s 2/3 cukru. V druhej mise vyšľaháme žĺtka zo zvyšným cukrom. Do žĺtkovej masy zašľaháme po lyžiciach ešte horúcu čiernu kávu. Postupne primiešame múku s praškom do pečiva Dr.Oetker, pomleté orechy a nakoniec jemne zapracujeme bielkový sneh. Tortovú formu si vymastíme, vystelieme papierom a vlejeme do nej nadýchané cesto. Pečieme pri 170°C do zlatista. Skúšame špajdľou či je cesto dostatočne prepečené. Po upečení prekrojíme na 3 časti. Karamelová náplň: Zo zlatého klasu Dr.Oetker, kryštáľového cukru a mlieka si uvaríme hustejší puding. Necháme vychladnúť, občas premiešame aby sa nevytvorili hrudky. V mise si vyšľaháme heru s uvareným salkom (varím deň vopred 2 hodiny) a zašľaháme vychladnutý puding. Sirup na poliatie: V hrnčeku si necháme zovrieť vodu, cukor a lekvár. Necháme vychladnúť a podľa chuti prilejeme rum. Orechové cesto si naplníme karamelovou náplňou. Prostredný plát som polievala uvareným sirupom. Tortička je potom vláčnejšia. Náplňou potrieme aj boky a povrch. Polejeme čokoládovou polevou, môžme dozdobiť podľa fantázie. Niekedy mi zostane trochu plnky. Tou potom ponatieram napr. bebe keksy, nechám odstáť a sú výborne ako dezert ku kávičke.
 
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
salamandra635
17.4.2014 10:12 | |
+2 -0
Už pohľad vraví,že je to obrovská mňamka.....!!!!Prajem požehnanú Veľkú noc....!!!