Perníkový závin
8
porcií
85
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
Cesto
2
ks
vajce
1
PL
med
220
g
hladká múka
90
g
práškový cukor
mletá škorica
mleté klinčeky
citrónová kôra
Plnka
200
g
mleté orechy
50
g
horká čokoláda
50
g
biela čokoláda
50
g
hrozienka
slivkový lekvár
Na potretie
1
ks
vajce
práškový cukor
postup
1.
Najskôr vypracujeme hladké cesto z múky, medu, práškového cukru, vajec, nastrúhanej citrónovej kôry, mletej škorice a klinčekov. Po vypracovaní ho odložíme na 20 minút do chladničky.
2.
Cesto položíme na pomúčenú pracovnú dosku a vyvaľkáme ho valčekom do tvaru obdĺžnika prípadne oválu. Môžeme ho rozvaľkať na tenko, pretože pri pečení môže trošku vybehnúť.
3.
Cesto, ktoré sme dôkladne rozvaľkali potrieme slivkovým lekvárom (môže byť aj marhuľový alebo ríbezľový). Lekvár posypeme pomletými orechmi, pokrájanými hrozienkami alebo iným sušeným ovocím, ktoré mám k dispozícií.
4.
Následne pridáme čokoládu, ktorú nastrúhame na jemnom strúhadle. V prípade, že nemáme čokoládu, použijeme kakao, ktoré zmiešame s niekoľkými plátkami masla a so škoricovým cukrom.
5.
Takto naplnené cesto zvinieme do rolády. Roládu potrieme vyšľahaným vajíčkom a preložíme ju na plech, ktorý sme si pred tým vyložili papierom na pečenie. Roládu budeme piecť vo vyhriatej rúre 20 - 25 minút pri teplote 170°C. Upečenú roládu môžme posypať práškovým cukrom.
Podobné recepty
Dokonalá kokosová roláda bez múky: Cesto ako pavučinka a lahodný kokosový krém s bielou čokoládou a mascarpone
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.