Pridať recept

Pravý ruský medovník

10
porcií
90
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

400 g
hladká múka
150 g
krupicový cukor
150 g
maslo
50 ml
vodka
1/4 KL
sóda
3 ks
vajce
3 PL
med
trochu
ocot

Krém

500 g
smotana na šľahanie
150 g
práškový cukor
600 ml
kyslá smotana

postup

1.
Nad parou necháme rozpustiť maslo a cukor. Pridáme med a vajce (pozor, aby sa vajce nezrazili). Na záver pridáme sódu, na ktorú nakvapkáme trošku octu, ale musí to peniť. Prilejeme vodku a zmes necháme vychladiť.
 
2.
Potom pridáme múku, toľko, koľko si vezme cesto (zhruba 400 g). Hotové cesto dáme na hodinu odležať do chladničky.
3.
Potom cesto rozdelíme na 5 až 6 dielov a vyvaľkáme na približne 3 až 5 mm silné placky. Podľa taniera alebo tortovej formy vykrojíme nožom koleso. Prenesieme na plech s papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 5 minút do zlata. Upečieme aj odrezky, ktoré sa hodia na posypanie.
4.
Krém: Do nádoby na šľahanie nalejeme obidva druhy smotany a vyšľaháme do hustej peny. Počas šľahania postupne pridávame cukor.
5.
Vychladnuté medové placky potrieme pripraveným krémom a poukladáme na seba. Krémom tiež potrieme boky a vrchnú placku. Na záver medovník posypeme odrezkami z upečeného cesta. Medovník zľahka zaťažíme a necháme odležať do druhého dňa.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
scenic72
5.5.2019 17:23 | |
+1 -2
Recept nemusí byť zlý, ale pravý ruský medovník to určite nie je. Do plnky v žiadnom prípade nejde ani šľahačka, ani smotana.. Plnka obsahuje skaramelizované kondenzované mlieko vymiešané s maslom. Druhú časť plnky tvorí maslo vyšlahané do peny s práškovým cukrom.
patipati
5.10.2023 17:03 | |
+1 -0
Hlúposť. Na základe čoho tvrdíte, že recept s kondenzovaným mliekom je pôvodom ruský? Ako by si ho asi "vyrobili"? Sú dochované informácie, že Romanovci, konkrétne Elizaveta Petrovna v 18. storočí jedla kyslú smotanu.
Podobné články
15x perníkový koláč: Výborné voňavé koláče, ktoré nikdy nesklamú
15x perníkový koláč: Výborné voňavé koláče, ktoré nikdy nesklamú
Báječné perníky v tých najlepších receptoch. Hotové sú raz-dva. Ktorý vyskúšate ako prvý?
Medovníčky tvrdé ako kameň? Vieme, kde ste urobili chybu, robí ju takmer každý! Pri príprave si dajte na ňu
Medovníčky tvrdé ako kameň? Vieme, kde ste urobili chybu, robí ju takmer každý! Pri príprave si dajte na ňu pozor a budú mäkké ako vatička
Ak boli vaše medovníčky doteraz vždy tvrdé, pravdepodobne ste sa dopustili tejto zásadnej chyby, pozrite sa!
Veľké trápenie vo finále pekárskej šou: Finalistky zápasia s medovým cestom
Veľké trápenie vo finále pekárskej šou: Finalistky zápasia s medovým cestom
Dnes nás čaká veľkolepé finále šou Pečie celé Slovensko. Pozrite sa, ako im dá zabrať medové cesto!
Vianočné medovníky
Už nikdy sa vám neroztečie, drží perfektne! Ako urobiť hustú polevu na medovníky? Stačí jedna prísada - budú ako maľované a bez prasklín
Žiadne praskliny a poleva dokonale hustá! Tieto rady by mal poznať každý, kto má rád medovníky.
Ako nakrájať medové rezy či tortu? Geniálny TRIK cukrárky Petry Tóthovej zaručí perfektný rez ako od profesionála
Ako nakrájať medové rezy či tortu? Geniálny TRIK cukrárky Petry Tóthovej zaručí perfektný rez ako od profesionála
Milovníci medových rezov pozor! Odteraz ich nakrájate ako skutočný profesionál. Postupujte podľa návodu...