Bratislavský guláš
stredná
náročnosť
ingrediencie
500
g
hovädzie mäso
2
ks
mrkva
1
ks
cibuľa
1/4
ks
zeler
1
ks
petržlen
1
KL
ocot
1
PL
hladká múka
3
dl
kyslá smotana
1/2
KL
cukor
1
PL
horčica
1/2
ks
citrón
5
PL
olej
2
dl
biele víno
čierne korenie
bobkový list
mleté čierne korenie
soľ
celé nové korenie
hovädzí vývar
postup
1.
Na kocky nakrájame mäso osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, premiešame s lyžicou oleja a necháme 30 minút odležať. Na polovičke dávky oleja podusíme cibuľu, ktorú sme pokrájali nadrobno, pridáme polovicu dávky koreňovej zeleniny pokrájanej na kocky a opražíme.
2.
Potom pridáme mäso, prudko opečieme, pridáme celé čierne korenie a nové korenie, bobkový list, tymian a na plátky nakrájaný citrón. Pokvapkáme octom a dusíme pomaly, až kým mäso neuvoľní šťavu. Podľa potreby striedavo podlievame vínom a vývarom.
3.
Ako náhle je mäso mäkké vyberieme ho a šťavu zahustíme zápražkou, ktorú pripravíme zo zvyšného oleja a hladkej múky. Do šťavy pridáme smotanu, cukor, horčicu, vývar a dôkladne rozmiešame. Varíme minimálne 30 minút.
4.
Keď je omáčka hotová prelisujeme ju, okyslíme a dosolíme. Zvyšnú zeleninu, ktorú sme medzi časom uvarili domäkka v osolenej vode, pokrájame na úhľadne rezance a spolu s kockami mäsa dáme do omáčky. Všetko zohrejeme. Guláš servírujeme so žemľovými knedľami.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.