Pridať recept

Špaldový chlebík s čerstvo namletou múkou z ovsených vločiek

Špaldový chlebík s čerstvo namletou múkou z ovsených vločiek
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

600 g
celozrnná špaldová hladká múka
150 g
namletá múka z ovsených vločiek
1 PL
himalájska soľ

Kvások

40 g
kvasnice
2 PL
trstinový cukor
1 dl
teplá voda

postup

1.

Ak sa chcete vyhnúť kvasniciam, použite vínny kameň, je to bezfosfátový prášok do pečiva a dostať ho už takmer všade, len si ho pýtajte :) Všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu, žiadna studená, vtedy sa pekne spoja a nakysnú.

 
2.

Do väčšej misy preosejeme múku. Sito zachytí prípadne nečistoty ale i prevzdušní zmes. Pridáme namleté ovsené vločky, kvások, soľ a zmiešame dokopy. Pridávame vodu podľa toho, koľko nám múka prijme tak, aby cesto bolo pevné ale mäkké a poddajné. Miesime ručne, je to fajn proti reume :)

3.

Vymiesené cesto nechávam prvý krát asi hodinu vykysnúť na teplom mieste. Nikdy nedávajte cestá kysnúť na horúci radiátor či nad paru, zospodu sa v mise usušia a na ceste vytvoria kôrku.

4.

Po prvom kysnutí už môžete v podstate piecť, no ja ho miesim ešte dvakrát. Druhý krát krátko prevalím cesto a rýchlo sa zdvihne. Tretí krát ho už prenesené uložím nakysnúť priamo do formy na pečenie a rovno tak po hodine nakysnutia vložím do rúry. Pekávam v teplovzdušnej, vyhriatej na 200 C°, pri vložení teplotu stiahnem na 150 C° na pol hodinu a potom znova zvýšim na 190 C° a tak dopečiem asi 20 minút.

5.

Chlieb nechajte vychladnúť na rošte, ktorý podložte utierkou aby nasala paru a spodok chleba nezvlhol. Krájajte až vychladnutí.

6.

Dĺžka pečenia je veľmi závislá od typu múky, veľkosti bochníka aj rúry, preto si naozaj skúste ten svoj bochníček aj viac krát, isto sa vám podarí. Takýto chlieb má hutnejšiu konzistenciu. Na ochutenie môžete pridať podrvený ľan, jadierka, orechy alebo sušené paradajky alebo bylinky. Chute už nechám na vás a neváhajte sa s nápadmi podeliť.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Tento recept prekvapil každého! Ak máte doma vajce a syr, urobte túto perfektnú večeru, chutnejšia ako mäso
Tento recept prekvapil každého! Ak máte doma vajce a syr, urobte túto perfektnú večeru, chutnejšia ako mäso
Hľadáte inšpiráciu, čo na večeru? Vyskúšajte perfektnú večeru zo surovín, ktoré máte určite doma!
Domáci chlieb
Už ho nikdy nevyhadzujte! TRIK, ktorý vám ušetrí peniaze, pečivo opäť ako čerstvé a rozdiel nepoznáte. Toto je to, čo musíte urobiť aj vy
Zostalo vám po víkende veľa pečiva? Určite ho nevyhadzujte! Vyskúšali sme najznámejšie metódy, ako mu opäť...
Ako rýchlo rozmraziť chlieb? Tento geniálny TRIK mi poradila moja babička, opäť krásne chrumkavý a ako
Ako rýchlo rozmraziť chlieb? Tento geniálny TRIK mi poradila moja babička, opäť krásne chrumkavý a ako čerstvý, na toto si však dávajte pozor!
Tvrdý zmrazený chlieb, keď ráno potrebujeme rýchlo niečo zjesť, je jednou z typických ranných ťažkostí...
Kupovaný nízkosacharidový chlieb
Najlepší nízkosacharidový chlieb: Z jeho ceny v obchode sa vám zatočí hlava, ale doma ho upečiete za zlomok ceny, takto!
Niektoré zdravšie pečivá nás často odradzujú od kúpy svojim miniatúrnym vzhľadom a vysokou cenou. Výnimkou...
Chlieb
A kde skladujete chlieb vy? Ak na tomto mieste, robíte veľkú chybu! Suchý chlieb však nevyhadzujte, tu je návod, čo s ním môžete urobiť
Kúpili ste väčšie množstvo chleba a nestihli ste ho spotrebovať? Tu je niekoľko nápadov čo s ním a tiež...