Pridať recept

Vianočný štedrák

25
porcií
115
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

600 g
hrubej múky
300 ml
vlažného mlieka
210 g
zmäknutého masla
270 g
práškového cukru
30 g
čerstvého droždia
3 ks
žĺtkov
trochu
citrónovej kôry
štipiek
soli
200 g
mletého maku
400 ml
horúceho mlieka
1 ks
vanilkového cukru
200 g
slivkového lekváru
250 g
jemného tvarohu
50 g
hrozienok
180 g
mletých orechov
30 g
strúhanky

postup

Tento koláč nesmie u nás chýbať na štedrovečernom stole...

1.

Z droždia, 1 ČL cukru a 300 ml vlažného mlieka si urobíme kvások. Do misy si dáme múku, asi 120 zmäknutého masla, 100 g práškového cukru, 3 žĺtky, trochu citrónovej kôry a štipku soli. Pridáme kvások a zamiesime cesto, ktoré necháme aspoň hodinu vykysnúť. Kým cesto kysne, pripravíme si plnky.

 
2.

Makovú plnku si urobíme z mletého maku, 200 horúceho mlieka, 120 g práškového cukru, 10 g masla, 1/2 balíčku vanilkového cukru a trochu citrónovej kôry.

3.

Lekvárovú plnku si urobíme zo slivkového lekváru a pridáme trochu citrónovej kôry.

4.

Orechovú plnku si urobíme z mletých orechov, 200 ml horúceho mlieka, 30 g strúhanky, 50 g práškového cukru, 1/2 vanilky a pridáme aj citrónovú kôru.

5.

Tvarohovú plnku si urobíme z jemného tvarohu, trochy práškového cukru, 80 g masla, 50 g hrozienok a 1 vanilky.

6.

Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 bochníky. Z 3 bochníkov si postupne vyvaľkáme pláty, 4. bochník necháme na mriežku. Na vymastený a vymúčený plech položíme prvý plát cesta a natrieme naň makovú plnku. Položíme druhý plát cesta, natrieme orechovú plnku. Dáme aj tretí plát a naň natrieme tvarohovú plnku. Z posledného 4. bochníka si urobíme valčeky a urobíme na koláči mriežku. Do štvorčekov medzi mriežkou vkladáme malou lyžičkou menšie kôpky lekváru. Mriežku potrieme bielkom a dáme piecť na 180 stupňov asi 3/4 hodinu...

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať