Pridať recept

Pravý hovädzí burger

4
porcie
130
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Žemľa:

375 g
hladká múka
1 PL
sušené droždie
1/2 hrnček
teplá voda
1/2 hrnček
teplé mlieko
2 PL
rozpustené maslo
1 PL
hnedý cukor
1 KL
soľ
trochu
maslo na potretie

Burger:

800 g
hovädzie mäso
1 vetvička
rozmarín
1 štipka
tymián, rasca
trochu
listový šalát
8
syr
trochu
horčica
1 ks
pradajka
1 ks
šalotka

postup

1.
Do misky nalejeme teplú vodu, pridáme sušené droždie, premiešame ho a necháme cca 15 minút pracovať. V druhej miske medzitým zmiešame rozpustené maslo, hnedý cukor, mlieko, štipku soli a kvások. Potom prisypeme múku a vypracujeme hladké cesto, ktoré bude určite trochu lepiť. Prikryjeme ho utierkou a necháme hodinu kysnúť.
 
2.
Potom cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Rozdelíme na 8 rovnakých dielov a z každej časti cesta vytvarujeme rukami malú žemľu. Uložíme ich na pomúčený papier na pečenie, prikryjeme a necháme ešte cca 30 minút kysnúť. Potom žemle potrieme rozpusteným maslom, vložíme ich do rúry vyhriatej na 185°C a pečieme cca 20 minút. Upečené žemle necháme vychladnúť.
3.
Hovädzie mäso pomelieme, dochutíme ho soľou, korením, tymiánom, rozmarínom a rascou. Pridáme trošku olivového oleja a zo zmesi vytvarujeme placky s priemerom cca 7 cm a hrúbkou cca 2 cm. Mäso buď ugrilujeme z oboch strán na grile alebo opečieme na rozpálenej panvici.
4.
Pred podávaním žemle rozkrojíme, z vnútornej strany opečieme na suchej panvici alebo grile. Natrieme ich horčicou, obložíme zeleninou, mäsovým burgrom, syrom a podávame napríklad s hranolkami.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Americke jedlo kuchyna
Americká kuchyňa: Zmes všetkých!
Tradičná americká kuchyňa bola vo svojej prvej etape vývoja formovaná indiánskou kuchyňou. Prví prisťahovalci...
Hamburger
Toto je dôvod, prečo majú v reštauráciách vždy šťavnatý hamburger! Geniálny ''trik 77'' a recepty na tie najlepšie hamburgery
Mäsová fašírka na hamburger by mala byť dobre ochutená, nie príliš hrubá, ale ani príliš tenká. Vďaka...
Hamburgery
Chystáte sa grilovať? Fantastické nápady na prípravu chutných hamburgerov
Vymyslite si letnú grilovačku v hamburgerovom štýle. Veľkou výhodou je, že ich môžete pripraviť na rôzne...
Hamburger
Hamburger – nie úplne americká delikatesa
Zatracovaný a milovaný kus mletého hovädzieho v chrumkavej žemli nemá svoje korene v USA.
Video: 3 kroky k dokonalému hamburgeru
Dnes už hamburger nie je len privilégiom rýchlych pohostinstiev, ale často ho objavíte ako nemennú súčasť...
Burger podľa Martina Nováka: Šéfkuchár radí, toto urobte, aby sa vám žemľa už nikdy nerozmočila
Burger podľa Martina Nováka: Šéfkuchár radí, toto urobte, aby sa vám žemľa už nikdy nerozmočila
Improvizujte ako šéfkuchár Martin Novák a pripravte si perfektný hamburger a to zo surovín, ktoré máte určite doma!