Pridať recept

Domáci ražný kvások a špaldový chlieb

Domáci ražný kvások a špaldový chlieb
Zdroj: trubka40
1
porcia
40
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Kvások

250 g
ražná múka
trochu
vlažná voda

Cesto

15 PL
múka špaldová
1 KL
morská soľ
1 PL
rasca
1 PL
semiačka
200 ml
vlažnej vody
kvások

postup

Dlho som sa odhodlávala na výrobu kvásku a zároveň pečenie bez droždia,,,je to tu a neľutujem :-) Urobiť si kvások je časovo náročné a veľa som čítala ako sa to nedarí, no mne sa podaril takto:
1.
Domáci ražný kvások: pripravíme si 7 dcl sklenený pohár a utierku
 
2.
1.deň 1 PL ražná múka, 3 PL vlažná voda – vymiešame, zakryjeme utierkou a necháme 24 hodín
3.
2.deň 1 PL ražná múka, 3 PL vlažná voda - vymiešame, zakryjeme utierkou a necháme 24 hodín
4.
3.deň 1 PL ražná múka, 2 PL vlažná voda – vymiešame, zakryjeme utierkou a necháme 24 hodín. Začínajú sa robiť bublinky.
5.
4.deň 1 PL ražná múka, 2 PL vlažná voda – vymiešame, zakryjeme utierkou a necháme 24 hodín
6.
5.deň 1 PL ražná múka, 1 PL vlažná voda – vymiešame, zakryjeme utierkou a necháme 24 hodín
7.
6.deň 1 PL ražná múka, 1 PL vlažná voda – vymiešame, zakryjeme utierkou a necháme 24 hodín
8.
7.deň 6,5 PL ražná múka, 16 PL vlažná voda - vymiešame, zakryjeme utierkou a necháme do rána. Pohár je ráno úplne plny :-)
9.
8.deň RÁNO 3 PL odložíme do cistého skleneného pohára, zavíčkujeme a dáme do chladničky, kde kvások vydrží týždeň. Do misy dáme 15 PL špaldovej múky (alebo akúkoľvek múku z ktorej chceme chlieb piecť), 1 ČL soli, 1 PL rasce, 1 PL semiačok podľa chuti (slnečnica, ľan, sezam...), 200 ml vlažnej vody a kvások, ktorý nám ostal v 7 dcl pohári. Vymiešame vareškou a dáme do formy, v ktorej budeme chlieb piecť. Je dobré vystlať ju papierom na pečenie. Necháme do večera kysnúť prikryté utierkou.
10.
VEČER: rúru rozohrejeme na 250 °C, formu opatrne vložíme do rúry na 2 zvodidlo a pečieme 10 minút na tejto vysokej teplote, potom znížime teplotu na 200 °C a dopečieme ešte 30 minút. Po vybratí z rúry vyberieme chlieb z formy a necháme vychladnúť na mriežke. Chutí výborne – teda aspoň nám :-) i keď je taky kyslejší.
11.
Keď pečieme už z kvásku z chladničky, tak si deň predtým, ako chceme chlieb piecť kvások ráno vyberieme, do večera necháme na linke prikrytý utierkou a večer začneme robiť všetko podľa návodu od 7. dňa.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Ako rýchlo rozmraziť chlieb? Tento geniálny TRIK mi poradila moja babička, opäť krásne chrumkavý a ako
Ako rýchlo rozmraziť chlieb? Tento geniálny TRIK mi poradila moja babička, opäť krásne chrumkavý a ako čerstvý, na toto si však dávajte pozor!
Tvrdý zmrazený chlieb, keď ráno potrebujeme rýchlo niečo zjesť, je jednou z typických ranných ťažkostí...
Domáci chlieb
Už ho nikdy nevyhadzujte! TRIK, ktorý vám ušetrí peniaze, pečivo opäť ako čerstvé a rozdiel nepoznáte. Toto je to, čo musíte urobiť aj vy
Zostalo vám po víkende veľa pečiva? Určite ho nevyhadzujte! Vyskúšali sme najznámejšie metódy, ako mu opäť...
Kupovaný nízkosacharidový chlieb
Najlepší nízkosacharidový chlieb: Z jeho ceny v obchode sa vám zatočí hlava, ale doma ho upečiete za zlomok ceny, takto!
Niektoré zdravšie pečivá nás často odradzujú od kúpy svojim miniatúrnym vzhľadom a vysokou cenou. Výnimkou...
Chlieb
A kde skladujete chlieb vy? Ak na tomto mieste, robíte veľkú chybu! Suchý chlieb však nevyhadzujte, tu je návod, čo s ním môžete urobiť
Kúpili ste väčšie množstvo chleba a nestihli ste ho spotrebovať? Tu je niekoľko nápadov čo s ním a tiež...
Chlieb
Nenechávajte chlieb v chladničke! V týchto nádobách zostane čerstvý oveľa dlhšie
Jednou z najčastejších chýb je uchovávanie chleba v chladničke. To len zdanlivo predlžuje jeho čerstvosť...