Pridať recept

Hlivový perkelt so špaldovými haluškami

Hlivový perkelt so špaldovými haluškami
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

Perkelt

300 g
hliva
2 ks
šalotka
2 strúčiky
cesnaku
podľa chuti
čerstvá petržlenová vňať
1 ks
zemiak, ak máte batat, dodá jedlu výraznejšiu chuť
1 ks
kápia
ks
soľ
ks
čierne korenie
ks
kokosový olej

Špaldové halušky

300 g
hladká celozrnná špaldová múka
100 g
polohrubá špaldová múka
1 PL
soľ himalaya
2 ks
zemiaky
ks
voda

postup

Akokoľvek sa vám môže zdať tento recept mimo sezóny, potrebovali sme do bruška niečo teplé. Leto je občas horúce, no chlad si nájde svoju cestu a tak v teplákoch pri dobrom filme toto jedlo padne naozaj dobre. Hlivu nepovažujem nejako za sezónnu, keďže sa dá pestovať celý rok. A to ostatné má doma takmer každý z nás. V podstate dostanete recepty dva, na rýchly perkelt bez mäsa a stráviteľnejšie halušky zo špaldovej múky.
1.
TIP: zahusťovať zemiakom je jednoduché, rýchle, no jedlo môže byť chuťovo nevýrazné, kvôli škrobu. Preto je dobré dochutiť už cibuľový základ, ktorý tak dodá slanosť za použitia menšej dávky soli ako keby ste solili ad hoc.
 
2.
Nadrobno pokrájanú cibuľku osmahneme na kokosovom oleji a vytvoríme hustú zmes. Panvica musí byť prudko rozpálená, no hneď ako hodíte cibuľku na dno, stiahnite oheň na minimum a pomaly miešajte a pridávajte teplotu. Tak vám cibuľka nezhorí po okrajoch. V tomto prípade hneď pridajte soľ a čierne korenie.
3.
Pridajte hlivu pokrájanú na pásiky, alebo ako máte radi, môže byť aj v kuse a osmahnutú podlejte vodou tak, aby bola len podliata, nie zaliata. Kým sa bude dusiť, ošúpaný zemiak, trochu vody a kápiu rozmixujte vo vázovom mixéri (vitamix) na kašu. Kašou zalejte udusenú hlivu a prevarte.
4.
Pridajte nasekanú petržlenovú vňať a dochuťte. Takúto omáčku môžete podávať aj s cestovinami, alebo zjesť ako hustú polievku. Ale viete, halušky sú k perkeltu úplne perfektné :)
5.
TIP: Môžete zjemniť maslom, alebo aj smotanou.
6.
V mixéri vymixujte na kašu zemiaky s vodou a soľou. Pridajte do misky s preosiatou múkou. Zmiešajte dokopy a vo vriacej vode na haluškovom sitku urobte cestoviny.
7.
Ak chcete tip na vylepšenie chuti, nastrúhajte do cesta ešte najemno parmezán :)
8.
Halušky netreba variť dlhšie ako minútku ako vyplávajú na povrch. Vždy ich hádžte do vriacej vody.
9.
Po vytiahnutí do nich vhoďte lyžicu masla, alebo kokosového tuku alebo olivového oleja, podľa toho, čo dávate do perkeltu.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Grecka kuchyna
Grécka kuchyňa
Počas leta, času čerstvej zeleniny, slnka a dovoleniek, je ideálny čas vyskúšať špeciality gréckej kuchyne...
Balkanska
Balkánska kuchyňa
Balkánska kuchyňa v sebe zahŕňa tieto kuchyne: Albánska kuchyňaKuchyňa Bosny a HercegovinyBulharská...
Albanska tarator
Albánska kuchyňa
Albánsku kuchyňu ovplyvnili najmä turecká, grécka a talianska kuchyňa. Je pre ňu charakteristické používanie...
Wuzetka
Tento recept láme rekordy: Wuzetka je lacná, moderná a pripraviť ju zvládne ktokoľvek, pečie sa 30 minút!
Báječný dezert nenáročný na suroviny a ešte jednoduchší na prípravu.
Perkelt a paprikáš: Poznáte rozdiel? Tajomstvo spočíva v jednej surovine, ktorá im dodá tú správnu chuť
Perkelt a paprikáš: Poznáte rozdiel? Tajomstvo spočíva v jednej surovine, ktorá im dodá tú správnu chuť
Perkelt i paprikáš majú veľmi podobný základ, ktorý pochádza z krajiny výnimočne chutnej papriky...
Hliva ustricová
Zázračná hliva ustricová dokáže viac, ako si myslíte! Toto sú TOP dôvody, prečo si ju dopriať (nielen) počas pôstu + recepty
Hliva ustricová patrí k najzdravším potravinám. Okrem množstva benefitov je mimoriadne chutná a dokážeme z nej...