Pridať recept

Chlieb s olivami a bylinkami

ingrediencie

Kvások:

1 PL
aktívny žitný kvások
50 g
celozrnná žitná múka
50 g
vlažná voda

Cesto:

300 g
biela pšeničná múka
200 g
žitná chlebová múka
375 g
vlažná voda
12 g
soľ
5 PL
čierne olivy
1 PL
sušené oregáno
1 PL
sušená bazalka

postup

1.
Recept na aktívny žitný kvások nájdete v receptoch. Potom všetky suroviny na kvások zmiešame v miske, prikryjeme ju fóliou a uložíme na 14 hodín na teplé miesto. Kvások počas tejto doby zväčší svoj objem a začne bublať.
 
2.
Vo väčšej miske zmiešame kvások s múkou a 350 g vody. Misu odložíme na 30 minút na teplejšie miesto, aby cesto vstrebalo vodu. Potom primiešame zvyšnú vodu a soľ. Hotové cesto by malo trošku lepiť, vložíme ho do misy vymastenej olejom, prikryjeme a necháme kysnúť 2 hodiny. Počas kysnutia cesto aspoň dvakrát preložíme napoly. Po poslednom preložení do cesta zapracujeme nakrájané olivy a nasekané bylinky. Necháme cesto ešte dve hodiny kysnúť bez prekladania.
3.
Z vykysnutého cesta na pomúčenej doske vytvoríme bochník, vložíme ho do šatky spojom nahor a na noc do chladničky.
4.
Pred pečením nahrejeme nielen rúru, ale aj liatinový hrniec, prípadne kameň. Do trúby dáme hrniec aj s pokrievkou a pri teplote 260°C ho ohrievame 30 minút. Po vyhriatí rúry hrniec vyberieme, chlieb vyklopíme na dosku, narežeme ho a vložíme do hrnca. Bochník pokvapkáme vodou, prikryjeme a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 230°C 30 minút. Potom teplotu znížime na 190°C a pečieme ďalších 25 minút. Upečený chleba vytiahneme z hrnca a necháme vychladnúť.
5.
Podobným spôsobom postupujeme aj s kameňom. Ten sa tiež musí najskôr nahriať, potom ho vyberieme, pomúčime a uložíme naň chlieb. Nakrojíme ho a vložíme do rúry. Čas pečenia je úplne rovnaký a namiesto pokvapkania sa dáva na spodok rúry plech s horúcou vodou na prvých 30 minút.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Snacky zo staršieho pečiva
Už ani omrvinka nazmar! 11 dôvodov, prečo by ste nemali vyhadzovať staršie pečivo, toto sú jedlá za lacný peniaz
Aj vám sa stáva, že vám po víkende zvýši veľa pečiva? Určite ho nevyhadzujte! Máme pre vás chutné nápady,...
Kupovaný nízkosacharidový chlieb
Najlepší nízkosacharidový chlieb: Z jeho ceny v obchode sa vám zatočí hlava, ale doma ho upečiete za zlomok ceny, takto!
Niektoré zdravšie pečivá nás často odradzujú od kúpy svojim miniatúrnym vzhľadom a vysokou cenou. Výnimkou...
Dávate chlieb do mrazničky? Vyhnite si týmto 3 prešľapom a rozmrazené pečivo bude ako práve prinesené z obchodu
Každý, kto dáva chlieb do mrazničky, by mal toto vedieť! Prestaňte robiť tieto 3 veci a bude opäť krásne chrumkavý a ako čerstvý!
Zase ste si kúpili príliš veľa chleba a nie ste si istí, či ho stihnete zjesť než začne chytať pleseň? Bola...
Chlieb
A kde skladujete chlieb vy? Ak na tomto mieste, robíte veľkú chybu! Suchý chlieb však nevyhadzujte, tu je návod, čo s ním môžete urobiť
Kúpili ste väčšie množstvo chleba a nestihli ste ho spotrebovať? Tu je niekoľko nápadov čo s ním a tiež...
Rýchly chlieb z panvice
Zázračný chlieb z panvice: Krásne mäkký aj na druhý deň, stačí múka, olej a nebudete sa vedieť dojesť!
"Pane in Padella" je názov špeciality z Talianska. Je to chlieb, ktorý sa pečie na panvici namiesto v rúre. A...