Pridať recept

Maková bomba

10
porcií
90
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Makový korpus:

75 g
maslo
2 PL
rum
3 ks
vajce
80 g
krupicový cukor
100 g
mak
15 g
hladká múka
1 štipka
soľ

Brusnicové želé:

200 g
brusnice
140 g
krupicový cukor
160 ml
voda
10 g
prášková želatína

Krém:

14 g
plátková želatína
100 g
biela čokoláda
125 ml
plnotučné mlieko
2 ks
žĺtok
1 štipka
soľ
250 g
smotanový syr
2 PL
limetková šťava
40 g
mletý mak
250 ml
smotana na šľahanie
40 g
mleté vlašské orechy

postup

1.
Dno tortovej formy s priemerom cca 23 cm vyložíme papierom na pečenie. Boky vymastíme maslom a vysypeme múkou. Maslo rozpustíme, primiešame doň rum a zmes necháme vychladnúť. Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh. Po jednom primiešame žĺtky, maslo a opatrne vmiešame mak zmiešaný s múkou. Cesto nalejeme do formy, pečieme v rúre vyhriatej na 170°C cca 15 minút.
 
2.
Želatínu namočíme do 100 ml studenej vody a necháme ju napučať. Vodu uvaríme s cukrom, pridáme brusnice, zmes opäť privedieme k varu a varíme 10 minút. Nakoniec k brusniciam primiešame vyžmýkanú želatínu, ktorú rozpustíme. Zmes nalejeme do misky a vložíme na 3 hodiny do chladničky.
3.
Želatínu opäť namočíme do 100 ml studenej vody a necháme ju napučať. Mlieko ohrejeme a čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. V miske vo vodnom kúpeli vyšľaháme žĺtky s cukrom a soľou do peny. Postupne za stáleho miešania prilievame mlieko, až dokým zmes nezačne hustnúť. Potom misku odstavíme a vmiešame vyžmýkanú želatínu. Zvlášť vyšľaháme syr, limetovú šťavu, orechy a mak. Opatrne túto zmes primiešame do krému.
4.
Makový korpus potrieme dvoma lyžicami krému a do stredu vyklopíme brusnicové želé. Zakryjeme ho zvyšným krémom a tortu vložíme stuhnúť do chladničky.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať