Maková bomba
10
porcií
90
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
Makový korpus:
75
g
maslo
2
PL
rum
3
ks
vajce
80
g
krupicový cukor
100
g
mak
15
g
hladká múka
1
štipka
soľ
Brusnicové želé:
200
g
brusnice
140
g
krupicový cukor
160
ml
voda
10
g
prášková želatína
Krém:
14
g
plátková želatína
100
g
biela čokoláda
125
ml
plnotučné mlieko
2
ks
žĺtok
1
štipka
soľ
250
g
smotanový syr
2
PL
limetková šťava
40
g
mletý mak
250
ml
smotana na šľahanie
40
g
mleté vlašské orechy
postup
1.
Dno tortovej formy s priemerom cca 23 cm vyložíme papierom na pečenie. Boky vymastíme maslom a vysypeme múkou. Maslo rozpustíme, primiešame doň rum a zmes necháme vychladnúť. Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh. Po jednom primiešame žĺtky, maslo a opatrne vmiešame mak zmiešaný s múkou. Cesto nalejeme do formy, pečieme v rúre vyhriatej na 170°C cca 15 minút.
2.
Želatínu namočíme do 100 ml studenej vody a necháme ju napučať. Vodu uvaríme s cukrom, pridáme brusnice, zmes opäť privedieme k varu a varíme 10 minút. Nakoniec k brusniciam primiešame vyžmýkanú želatínu, ktorú rozpustíme. Zmes nalejeme do misky a vložíme na 3 hodiny do chladničky.
3.
Želatínu opäť namočíme do 100 ml studenej vody a necháme ju napučať. Mlieko ohrejeme a čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. V miske vo vodnom kúpeli vyšľaháme žĺtky s cukrom a soľou do peny. Postupne za stáleho miešania prilievame mlieko, až dokým zmes nezačne hustnúť. Potom misku odstavíme a vmiešame vyžmýkanú želatínu. Zvlášť vyšľaháme syr, limetovú šťavu, orechy a mak. Opatrne túto zmes primiešame do krému.
4.
Makový korpus potrieme dvoma lyžicami krému a do stredu vyklopíme brusnicové želé. Zakryjeme ho zvyšným krémom a tortu vložíme stuhnúť do chladničky.
Podobné recepty
VEĽKONOČNÝ ZUZKIN ŠALÁT! Návykový recept, ktorý dnes už pozná málokto, urobte odrazu dvojitú dávku na celé sviatky, je to skutočná pochúťka
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.