Slivkový koláč z Aljašky
8
porcií
125
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
Cesto:
250
g
hladká múka
100
g
maslo
1
ks
žĺtok
30
g
práškový cukor
1
štipka
soľ
3
PL
ľadová voda
Plnka:
800
g
slivky
3
PL
trstinový cukor
100
g
smotana na šľahanie
2
ks
vajce
30
g
práškový cukor
postup
1.
Zo všetkých surovín na cesto vypracujeme veľmi rýchlo hladké cesto, inak by sa maslo rozpustilo. Vytvoríme z neho guľu, zabalíme ju do fólie a vložíme na 30 minút do chladničky.
2.
Vychladnuté cesto vyberieme, obalíme a rozvaľkáme na pomúčenej doske. Vložíme ho do okrúhlej formy tak, aby zakrývalo aj boky formy. Uložíme naň papier na pečenie, uložíme fazule a pečieme pri teplote 160°C cca 15 minút. Potom papier so záťažou zložíme a pečieme ešte 5 minút. Po upečení necháme cesto vychladnúť.
3.
Slivky umyjeme, rozkrojíme napoly, zbavíme kôstok a uložíme ich na koláč do kruhu. Posypeme ich trstinovým cukrom a vložíme do vyhriatej rúry. Pri teplote 180°C pečieme 10 minút.
4.
Smotanu rozmiešame s vajíčkami a práškovým cukrom. Túto zmes nalejeme rovnomerne na slivky, koláč opäť vložíme do rúry a pri teplote 160°C pečieme ešte 30 minút.
Podobné recepty
Pripravte si GRANADÍR alebo granadiersky pochod: Recept na najlepší piatkový obed - takto už nebude nikdy suchý
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.