Pridať recept

Hovädzie stehno s kôprovou omáčkou

4
porcie
135
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

1,5 kg
hovädzie stehno
2
oravská slanina
250 ml
suché biele víno
6 PL
maslo
2 PL
hladká múka
3 PL
kôpor
1/2 ks
citrón
3 PL
kyslá smotana
150 ml
smotana na šľahanie
podľa chuti
ocot, mleté čierne korenie, soľ, cukor

postup

1.
Rúru dáme vyhriať na 180°C. Mäso umyjeme, osušíme a pomocou ostrého noža urobíme doň zárezy. Do nich vložíme na pásiky nakrájanú slaninu, dochutíme ho soľou, korením a vložíme do pekáča. Navrch dáme 3 lyžice masla, biele víno a pekáč vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 15 minút.
 
2.
Potom teplotu v rúre znížime na 160°C a pečieme ešte 90 minút. Občas prilejeme trochu vody a mäso pravidelne prelievame výpekom. Po dopečení necháme mäso ešte 10 minút odpočívať v rúre. Potom ho vyberieme a prikryjeme alobalom.
3.
Šťavu v pekáči zriedime vodou tak, aby sme získali objem cca 250 ml. Na panvici rozohrejeme zvyšné maslo, pridáme múku a 2 minúty ju opekáme. Prilejeme šťavu z mäsa, zmes dobre premiešame a varíme asi 5 minút. Dochutíme ju nastrúhanou citrónovou kôrou, nasekaným kôprom a smotanou.
4.
Ďalej soľou, mletým čiernym korením, prípadne octom a cukrom. Mäso nakrájame na plátky, podávame s knedľou, omáčkou, prípadne vajíčkom uvareným natvrdo.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať