Francúzsky koláč - Mont Blanc
12
porcií
90
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
200
g
práškový cukor
4
ks
vajce
200
g
polohrubá múka
1
balíček
kypriaci prášok do pečiva
100
ml
olej
100
ml
pomarančová šťava
1
PL
pomarančová kôra
1
štipka
soľ
Krém:
100
g
kryštálový cukor
2
PL
kukuričný sirup
4
PL
voda
3
ks
žĺtok
3
želatína
100
g
kvalitná horká čokoláda
125
ml
smotana na šľahanie
Gaštanový krém:
1
balíček
gaštanové pyré
podľa chuti
práškový cukor, rum
125
ml
smotana na šľahanie
postup
1.
Žĺtka vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme pomarančovú šťavu, kôru a olej. Primiešame múku zmiešanú s kypriacim práškom a nakoniec opatrne tuhý sneh z bielkov so štipkou soli. Cesto vylejeme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 190°C cca 20 minút. Upečené cesto necháme vychladnúť.
2.
Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a odstavíme ju. Vodu, cukor a sirup necháme prejsť varom a medzitým vyšľaháme žĺtka. Prevarený sirup pomaly prilievame k žĺtkom a šľaháme na najnižších obrátkach. Keď sme vliali celú zmes, šľaháme na maximálke, kým nie je pena svetlá a hustejšia.
3.
Želatínu namočíme do studenej vody na 5 minút. Vyžmýkame ju, zalejeme 2 lyžicami smotany a dáme rozpustiť na 10 sekúnd do mikrovlnky. Prilejeme zvyšnú šľahačku a vyšľaháme. Pridáme žĺtkovú zmes a čokoládu.
4.
Gaštanové pyré prepasírujeme cez sitko. Dochutíme ho cukrom a rumom, prípadne rumovou arómou. Šľahačku vyšľaháme a pridáme do pyré.
5.
Z vychladnutého plátu cesta pomocou formičky vykrajujeme kolieska. Na ne nanesieme čokoládový krém a pomocou cukrárenského vrecka s malou špičkou aj gaštanový krém. Koláčiky môžeme ozdobiť aj pečeným gaštanom, ktorý sme obalili v čokoláde, ale aj bez toho chutia naozaj skvelo.
Podobné recepty
Urobte najlepšiu rybaciu nátierku na svete! Moja mama mi poradila pridať do nej jednu nezvyčajnú surovinu. Zabudnite na maslo, takto chutí perfektne
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.