Pridať recept

Vianočná kapustnica

ingrediencie

podľa chuti
bravčové kosti aj s mäsom
podľa chuti
údené koleno
podľa chuti
bravčový chvost
podľa chuti
klobása
podľa chuti
sušené hríby
podľa chuti
sušené slivky
podľa chuti
kyslá kapusta
podľa chuti
cesnaku
podľa chuti
bobkový list
podľa chuti
majoránka
podľa chuti
nové korenie
podľa chuti
soľ

postup

Výborná sviatočná polievka...

1.

Základom dobrej kapustnice sú kvalitné suroviny, dobrá domáca klobása, sušené dubáky, bravčové kosti napr. z krkovičky alebo z rebra, údené s kosťou, ale môže byť aj údený bravčový chvost... Všetko mäso, ktoré sme si nachystali, vložíme do hrnca. Koleno prekrojíme až ku kosti, zalejeme studenou vodou, pridáme korenie, bobkový list, soľ a dáme variť.

Najskôr necháme rýchlejšie zovrieť, stíšime a ďalej varíme už len celkom tíško... Varíme pomaly asi 1-2 hod. podľa množstva mäsa. Keď je mäso takmer mäkké, pridáme kyslú kapustu. Šťavu z kapusty si odložíme, ak by bola kapusta málo kyslá, použijeme na dokyslenie práve túto vodu... Pridáme klobásku nakrájanú na hrubšie kolieska, cca 2 cm, pridáme huby, slivky a varíme do mäkka ďalšiu cca hodinu aby sa chute prepojili.

Vianočná kapustnica
Vianočná kapustnica
Zdroj: evauhlik
 
2.

Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a oberieme od kosti. Mäso pokrájame, vrátime naspäť do kapustnice a je hotovo. Samozrejme ochutnáme a na záver dochutíme pretlačeným cesnakom a trochou majoránky a ak treba dosolíme.

Vianočná kapustnica
Vianočná kapustnica
Zdroj: evauhlik
3.

Samotná kapustnica sa nemusí nijako zvlášť dochucovať. Kombinácia mäsového vývaru, klobásy a kapusty vytvorí výbornú chuť aj bez rôznych dochucovadiel a čím viac ju zohrievame tým je lepšia...

Vianočná kapustnica
Vianočná kapustnica
Zdroj: evauhlik
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
13.11.2020 14:47 | |
+34 -8
Akurát ju varím. Ďakujem za recept-páčil sa mi najviac z tých čo sú tu.
severna
25.12.2018 18:48 | |
+23 -144
tato kapustnica s mäsom je len pre ancikristov a nie pre krestanov
lukacatila
24.12.2019 07:01 | |
+84 -3
Ja sa necítim byť "ancikristom" a predsa kapustnicu pripravujem presne ,alebo veľmi podobne tohto receptu.
Podobné články
Zapekaný kastról
Máme pre vás recept na ZAPEKANÝ KASTRÓL a iné perfektné nápady na nové jedlá zo zvyškov z Vianoc
Pred Vianocami ľudia vo veľkom nakupujú a vianočné menu vystačí pre pol armády. Zvyšky by ste však nikdy...
Trojkráľový koláč
Ospevuje ho celá rodina: Trojkráľový koláč, kto nájde TOTO, bude celý rok zdravý a spokojný! Chutí fantasticky a má naozaj málo kalórií
Sviatočné obdobie s množstvom pokušení bohatých na tuk a cukor je za nami. Teraz nás ešte čaká ďalšia...
Čo znamená biely povlak na klobáse? Dá sa ešte jesť?
Čo znamená biely povlak na klobáse? Dá sa ešte jesť?
Vyberiete klobásu z chladničky a chystáte sa ju nakrájať, keď si všimnete biely povlak na jej povrchu. Čo...
Údená pečená šunka
Veľkonočné údené mäso ako hviezda sviatočného nedeľného obeda: Najobľúbenejšie recepty s údeným mäsom
Okrem vajíčok a klobásy patrí medzi tradičné veľkonočné pochúťky aj údené mäso. To sa väčšinou...
Čo so zvyšným údeným mäsom? Pozrite si naše chutné recepty
Čo so zvyšným údeným mäsom? Pozrite si naše chutné recepty
Neodhadli ste množstvo alebo ste jednoducho nestihli spotrebovať všetko údené? Ponúkame vám niekoľko chutných...
Dúhový lesk na údenom mäse? Predtým, ako ho zjete, zistite, čo to je
Dúhový lesk na údenom mäse? Predtým, ako ho zjete, zistite, čo to je
Mali by sme jesť plátok šunky či údeného mäsa, ktorý sa po nakrojení rôznofarebne leskne? Dúhový lesk sa...