Pridať recept

Halászlé - maďarská rybacia polievka

ingrediencie

1,8 kg
ryba
2 ks
zelená paprika
2 ks
paradajka
3 ks
cibuľa
2 strúčiky
cesnaku
3 PL
mletá červená paprika
2 ks
zemiaky
podľa chuti
soľ
podľa chuti
mleté čierne korenie

postup

1.
Ryby zbavíme šupín a umyjeme. Nakrájame ich na kúsky alebo podkovy. Vložíme ich do hrnca, na ne navrstvíme na kolieska nakrájané dve cibule, na pásiky nakrájanú zelenú papriku, na kolieska pokrájané paradajky a na tenké plátky nakrájaný cesnak. Osolíme, okoreníme a necháme odstáť. Soľ uvoľní z mäsa a zeleniny vodu a na dne hrnca sa začne tvoriť aromatická šťava.
 
2.
V druhom hrnci začneme robiť vývar. Zo zvyškov mäsa, hláv, plutiev, ikier a mlieča pripravíme silný vývar. Cibuľu nakrájanú na plátky a rybacie odrezky zalejeme studenou vodou a pomaly privedieme do varu. Nesolíme. Keď voda začína vrieť, pridáme do nej 3 až 4 lyžice papriky a vývar varíme na miernom ohni 60 minút alebo tak dlho, kým sa cibuľa takmer nerozvarí.
3.
Vývar precedíme a odrezky vyhodíme. Zalejeme ním pripravené rybacie mäso so zeleninou, ktoré máme v druhom hrnci. Môžeme pridať na malé kocky nakrájané zemiaky. Polievku uvedieme prudko do varu a varíme 10 až 15 minút. Halászlé nemiešame. Hrncom len potriasame, aby sa mäso neprichytilo ku dnu. Podľa chuti ešte prisolíme, pridáme papriku alebo prikoreníme. K halászlé sa podávam čerstvý maďarský chlieb.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
solidstate
28.6.2022 18:27 | |
+11 -14
Suhlasim s Majom81 -okrem cibule do halaszle sa ziadna zelenina nesmie davat! No a zemiaky?! OMG, vlasy mi dupkom stoja... Co polievke doda chut, su ale karkasy ryb (hlavy, kosti, ev. koza), to predovsetkym z kapra. Aj ine ryby sa mozu pridat - ale len take, ktore sa vyskytuju v Dunaji, v Tisze a v Balatone. Tento zaklad sa po dlhom vareni zcedi a az potom sa v nom vari cerstva ryba (na ziaden pripad nie filety). Toto v domacnosti. Tradicne sa halaszle pripravuje ale v kotliku na otvorenom ohni! Ryba sa nekraja na filety, ale na velke hrube kusy. Po dlhom vareni sa vsetko precedi a kosti, hlava a velke kusy ryby (ak ostali este nejake vecsie) sa vyberu. Mäso sa prepasiruje, kedze tie ypsilonove kosti su nebezpecne. Ak ostanu vecsie kusy mäsa, treba ich skontrolovat na kosti a a kusy sa potom polozia na servirovanu polievku. Ja ale mäso vzdy cele prepasirujem (ano, je to drina) a navrch na okrasu polozim napr. mensi kus platky zubaca, ktory som rychlo za 3 min uvarila v hotovej polievke. Do polievky patri len ta naj-najlepsia madarska cervena paprika -idealne nie z balicka, ktory je uz otvoreny.
Majo81
6.7.2021 06:33 | |
+48 -20
Halaszle sa robi v jednom hrnci a pasiruje sa, aj zelenina, ti polievku zahusti. Nemaju v tom plavat kusky zeleniny, to nie je leco. A zemiaky uz vonkoncom nie. Cesnak do halaszle nepatri. Tento recept je urcite dobry, ale treba ho nazvat len rybacou polievkou a nie halaszle, lebo toto halaszle nie je.