Pridať recept

Židovský chlieb - Challah

8
porcií
160
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

360 ml
vlažná voda
1 PL
cukor
18 g
sušené droždie
120 ml
med
1 PL
olej
4 ks
vajce
1,5 KL
soľ
700 g
hladká múka
1 ks
vajce na potretie
1 PL
voda na potretie

postup

1.
Vo veľkej mise zmiešame 160 ml vody, lyžicu cukru a droždie. Kvások necháme asi 5 minút pracovať, aby bol pekne napenený.
 
2.
Pridáme zvyšnú vodu, med, olej, vajíčka, soľ a múku. Rukami cesto vymiesime, dokým nie je hladké. Podľa potreby pridáme múku. Hotové cesto uložíme do olejom vymastenej misy, prikryjeme ho utierkou a necháme 90 minút kysnúť.
3.
Potom cesto vyberieme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 6 častí, z ktorých urobíme dlhé valčeky. Prichádza na rad splietanie, čo je trošku zložitejšie. Uložíme si vedľa seba 6 valčekov, ktoré na jednom konci spojíme a začneme splietať tak, že prvý valček ide ponad druhý a tretí, popod štvrtí a opäť ponad piaty a šiesty. Takto pokračujeme aj ďalej a splietame.
4.
Bochník uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme ho utierkou a necháme ešte 30 minút kysnúť. Rúru rozohrejeme na 175°C, bochník potrieme vajíčkom rozšľahaným s vodou. Pečieme cca 40 minút do zlatista.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať