Pridať recept

Slaný koláč z mrkvy a fenikla

ingrediencie

200 g
špaldová celozrnná polohrubá múka
100 g
špaldová celozrnná hladká múka
2 ks
prepeličie vajíčko
50 g
maslo
2 PL
jogurt
1 ČL
gréckeho jogurtu na každý koláčik
trochu
pažitka
4 PL
olivového, alebo repkového oleja
podľa chuti
soľ
štipiek
bezfosfátového prášku do pečiva
podľa chuti
môžete primiešať suché bylinky ako oregano a pod

postup

Fenikel je moja obľúbená potravina, hlavne v čase tehotenstva a aj teraz počas dojčenia. Podporuje trávenie, dokonca prerazí aj chuť cesnaku – osviežuje chute. V spojení s mrkvou v šaláte vytvorili výbornú súhru chutí a tak som ich použila aj do tohoto slaného koláčika. Koláčik je vegetariánsky, ak by ste vynechali parmezán a vajce, bol by vhodný aj pre vegánov, no v tomto smere sa stavím, že práve chuť dvojročného parmezánu mu dodala správnu bodku. Nie, netvrdím, že zapečený syr akýkoľvek je špeciálne zdravý. Nie je. Ale ak použijete poctivý dozretý, alebo nepoužijete tavený, moc si neublížite J Keby som doma v momente vytvárania olovrantu mala tvaroh, použijem ten.  Tomu pečenie až tak na výživovej hodnote neuberá.
No ak parmezán nasypete na koláč po vypnutí rúry a nevytvorí sa na ňom zhorená „krusta“, žalúdok ho natrávi bez väčších ťažkostí. Iba sa ľahučko prilepí k mrkve, aby nad ňou vytvoril akúsi zábranu proti vypadnutiu. Môžete ešte cesto pod mrkvou potrieť vajcom, a mrkva sa udrží a dať piecť bez syra. Koláčik sa upečie za 5 minút a so šalátom dostanete výborný olovrant, občerstvenie na párty či menšiu oslavu. Koláč sa neje horúci. Nechá sa vychladnúť na izbovú teplotu aby sa vyrovnal šalátu. Ten tiež nejedzte studený. Ak vyťahujete šalát z chladničky, kde sa samozrejme lepšie a dlhšie udržiava chrumkavý, odoberte z neho len množstvo, ktoré zjete a zvyšok rýchlo vložte späť do chladu.  Vo všetkých potravinách sa striedaním chladu a tepla začína proces kazenia, hlavne pri častom vyťahovaní z chladničky. Predajcovia vás možno upozornia, že potraviny skladované vo dverách chladničiek trpia najviac. Preto by tam nemali byť syry, mliečne výrobky, mäso ani čerstvá zelenina. Skôr je to miesto určené pre rôzne džemy, horčice a paštéty v zaváracích pohároch. 

1.

Na každý koláčik ide menšia mrkva a kúsok fenikla, na 4 ks miniete cca 50 nastrúhaného parmezánu.

 
2.

Suché ingrediencie na cesto zmiešame dokopy a v strede spravíme jamku. Rozbijeme vajíčka, (1 slepačie by bolo na tak málo múky priveľa, alebo dajte 1 PL namletého a namočeného ľanu) zmiešame a postupne pridáme olej a trochu vody, jogurt a vymiešame hladké cesto. Vyvaľkáme na cca 3-5mm hrúbku. Z toho vykrajujeme tvar aký sa nám páči, ja som si zvolila štvorce.

3.

Mrkvu nakrájame na tenučké elipsy alebo nastrúhame, je to na vás. Fenikel na drobné kocky. Cesto potrieme maslom a jogurtom a poukladáme mrkvu s feniklom a kraje cesta vyhneme tak, aby vytvorili „vaničku“.

4.

Dáme zapiecť na cca 5-7minút na 200 C°. Tesne pred vytiahnutím z rúry koláčiky posypeme nastrúhaným parmezánom a pažítkou. Až pri podávaní môžeme využiť vňať fenikla.

5.

Koláč si môžete spraviť ak na celý plech, nie je nutné robiť mini porcie. Ak chystáte rýchly olovrant rodine, alebo večeru, celá paráda trvá aj s pečením do pol hodiny.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Fenikel: Ako ho využiť v kuchyni a prečo ho pridať do jedálnička?
Fenikel: Ako ho využiť v kuchyni a prečo ho pridať do jedálnička?
Fenikel nie je v našej kuchyni až tak známy, no svetové ho používajú bežne a na rôzne spôsoby. Ak hľadáte...
Aj Adele miluje tento slaný koláč od Jamieho Olivera
Aj Adele miluje tento slaný koláč od Jamieho Olivera: Vyskúšajte fantastický a zdravý Fish Pie
Kúsky lososa, hrášok, špenát a feta zapečené pod perinkou z chrumkavých zemiakov.
Fotorecept: Hubník - hubový koláč
3 skvelé recepty na voňavé hubové koláče
Boli ste na hubách? A už ste prejedený hubovej polievky, či vysmážaných bedlí? Upečte si chutný hubový koláč.
Quiche so slaninou
Quiche si vás získa
Koláč nemusí byť iba sladký. Quiche je slaný koláč, ktorý pochádza pôvodne z Nemecka. V súčasnej dobe je...
Mrkvovo orechové rezy
Tieto recepty dnes hľadajú všetci! Najlepšie mrkvové koláče, sú zdravé, chutné a extra rýchle
Výber tých najlepších mrkvových koláčov, ktoré si okamžite zamilujete.
fenikel
Poznáte fenikel? Zbaví Vás nielen nafukovania!
Pôvodom pochádza fenikel zo Stredomoria, kde sa pestuje ako zelenina, ale aj ako skvelý druh koreniny. Väčšina...