Pridať recept

Klasický syrový burger

ingrediencie

Na fašírky:

650 g
hovädzie fašírované mäso z pleca
2 PL
biela cibuľa nakrájaná na drobné kocky
2 PL
kečup
1 PL
dijonská horčica
1/2 KL
worcesterská omáčka
1/2 KL
sušené oregáno
podľa chuti
hrubá morská soľ
trochu
čerstvo pomleté čierne korenie
4 ks
prerezané burgerové žemle
2 PL
mäkké maslo
180 g
zrelý biely alebo žltý čedar nakrájaný na štyri plátky s hrúbkou 1 cm s izbovou teplotou
4 lístky
hlávkový šalát
60 g
nakrájané sterilizované slané uhorky s kôprom
podľa chuti
kečup

postup

Recept na klasický syrový burger pochádza z knihy Weber-Grilovanie-Burgery.

 

1.
Vo veľkej mise opatrne premiešame suroviny na fašírky s 1/2 ČL soli a 1/4 ČL čierneho korenia. Navlhčenými rukami vytvarujeme štyri kypré fašírky hrubé 2,5 cm s priemerom asi 10 cm. Mäso pritom veľmi nestláčame a nemiesime, aby fašírky pri grilovaní nestvrdli. Palcami alebo chrbtom čajovej lyžičky urobíme do stredu každej fašírky plochú priehlbinu širokú asi 2,5 cm. Potom sa pri grilovaní nevyklenú a rovnomerne sa upečú. Fašírky až do grilovania odložíme na chladné miesto.
 
2.
Gril pripravíme na priamy stredný až silný plameň (200 – 260 ºC).
3.
Grilovací rošt vyčistíme kefkou. Fašírky na obidvoch stranách mierne osolíme a okoreníme, rezné plochy žemiel natrieme mäkkým maslom. Fašírky grilujeme pri zatvorenom veku 8 – 10 min. nad priamym stredným až silným plameňom, aby sa stredne (medium) prepiekli. Raz ich obrátime, len čo sa dajú ľahko odobrať z roštu (ak plamene šľahajú vysoko, fašírky na chvíľu odložíme nad nepriamy plameň). V posledných 2 min. na grile necháme na každej fašírke roztopiť 1 plátok syra. Žemle obrátené reznými plochami nadol necháme 1 min. pred koncom pečenia opražiť nad priamym plameňom.
4.
Medzi dve polovice každej žemle vložíme 1 šalátový list, 1 fašírku a kôprové uhorky. Burger hneď podávame s kečupom. K tomu veľmi chutia kefírové cibuľové kolieska.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Americke jedlo kuchyna
Americká kuchyňa: Zmes všetkých!
Tradičná americká kuchyňa bola vo svojej prvej etape vývoja formovaná indiánskou kuchyňou. Prví prisťahovalci...
Hamburger
Toto je dôvod, prečo majú v reštauráciách vždy šťavnatý hamburger! Geniálny ''trik 77'' a recepty na tie najlepšie hamburgery
Mäsová fašírka na hamburger by mala byť dobre ochutená, nie príliš hrubá, ale ani príliš tenká. Vďaka...
Hamburgery
Chystáte sa grilovať? Fantastické nápady na prípravu chutných hamburgerov
Vymyslite si letnú grilovačku v hamburgerovom štýle. Veľkou výhodou je, že ich môžete pripraviť na rôzne...
Hamburger
Hamburger – nie úplne americká delikatesa
Zatracovaný a milovaný kus mletého hovädzieho v chrumkavej žemli nemá svoje korene v USA.
Video: 3 kroky k dokonalému hamburgeru
Dnes už hamburger nie je len privilégiom rýchlych pohostinstiev, ale často ho objavíte ako nemennú súčasť...
Burger podľa Martina Nováka: Šéfkuchár radí, toto urobte, aby sa vám žemľa už nikdy nerozmočila
Burger podľa Martina Nováka: Šéfkuchár radí, toto urobte, aby sa vám žemľa už nikdy nerozmočila
Improvizujte ako šéfkuchár Martin Novák a pripravte si perfektný hamburger a to zo surovín, ktoré máte určite doma!