Pridať recept

Zelerovo-hráškový krém s feniklom

Zelerovo-hráškový krém s feniklom
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

1 ks
menší fenikel
300 g
zelený hrach (mrazený, alebo čerstvý, NIE sterilizovaný ani sušený)
300 g
zeler
2 ks
šalotka
2 strúčiky
cesnaku
ks
vňať fenikla
ks
čiernej lupienkovej lávovej soli
3 PL
kokosového oleja

postup

Ak sa nám nechce pripravovať na obed druhé jedlo, posilníme polievku. Hustý krém zasýti a zahreje. Doma sme mali zeler, hrášok mrazený celú kopu máme vždy. No a dostali sme fenikel, ja namiesto kytice, že aj tak by som ju zjedla ako vegetariánka, tak nech mi aspoň chutí. Okrem toho, že táto polievka sa uvarí veľmi rýchlo a je napoly „raw“, obsah jej výživných látok je nesporný. Železo, vápnik, vitamíny.

Zeler je vhodný najmä pre pánov, maminy dojčiace svoje deti zas fenikel vychvália pre jeho podporu v tvorbe mliečka. Spravte si túto polievku - krém, zachutí aj najmenším. Aj dojčíte, nenahradzujte v tejto polievke zeler za petržlen, ten naopak vo väčšom množstve tvorbu materského mlieka brzdí.

Do polievok zbytočne nedávam na zahustenie múku, ani len „hrašku“, lebo sa všetko dá zahustiť samotnou - použitou zeleninou.

1.

Na kokosovom tuku osmahneme nadrobno posekanú šalotku. Pridáme pokrájaný fenikel a zeler, ľahko osmahneme a zalejeme vodou.

 
2.

Necháme zovrieť vodu prevariť tak 10 minút a vymixujeme spolu s pridaním rozmrazeného hrachu a cesnaku. Mixujte dohladka iba zeleninu, vodu pred vymixovaním sceďte.

3.

Po vymixovaní môžete zo zvyškom vody rozriediť premiešaním, alebo doplňte ešte horúcu vodu z kanvice. Na tanieri dozdobte hrachom, vňaťou fenikla a lávovou čiernou soľou. My sme si na záver nasypali ešte krutóny z domáceho kváskového chleba.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Schnitzel
Rakúska kuchyňa
Kuchyňa našich juhozápadných susedov je vo veľkej miere ovplyvnená kuchyňami štátov, s ktorými hraničí...
Grecka kuchyna
Grécka kuchyňa
Počas leta, času čerstvej zeleniny, slnka a dovoleniek, je ideálny čas vyskúšať špeciality gréckej kuchyne...
Balkanska
Balkánska kuchyňa
Balkánska kuchyňa v sebe zahŕňa tieto kuchyne: Albánska kuchyňaKuchyňa Bosny a HercegovinyBulharská...
Albanska tarator
Albánska kuchyňa
Albánsku kuchyňu ovplyvnili najmä turecká, grécka a talianska kuchyňa. Je pre ňu charakteristické používanie...
Wuzetka
Tento recept láme rekordy: Wuzetka je lacná, moderná a pripraviť ju zvládne ktokoľvek, pečie sa 30 minút!
Báječný dezert nenáročný na suroviny a ešte jednoduchší na prípravu.
Zelený hrášok obsahuje množstvo minerálov a vitamínov, ktoré prospejú nášmu telu vo viacerých smeroch.
Hrášok v kuchyni a jeho početné výhody: Jedzte ho takto a kalórií sa báť nemusíte!
Jednou z prvých úrod v našich končinách je hrášok. Táto rastlinka s dlhou tradíciou je u nás...