Pridať recept

Paradajková kaša, hustá na zahriatie

Paradajková kaša, hustá na zahriatie
Zdroj: Henrieta Peškovičová

ingrediencie

1/2 kg
vinohradnícke paradajky
150 g
červená šošovica
2 ks
šalotka
podľa chuti
bobkový list, soľ, strúčik cesnaku
1 ks
uvarený zemiak
trochu
olej, listy bazalky

postup

Mám rada recepty, v ktorých sú použité len dve- tri ingrediencie. Táto polievka je jedným z nich. Chce to poriadne domáce, čerstvé vinohradnícke paradajky. Také , čo sú plné slnka a šťavy, že aj surové a rozmačkané v prstoch so soľou a kvapkou olivového oleja stačia pre kus šťastia.

Paradajky obsahujú lykopén, karotenoid, ktorý je pre náš organizmus a imunitu. Je to červený pigment, antioxidant potrebný pre posilnenie organizmu pred onkologickými ochoreniami. 

Na zahustenie polievok používam samotné ingrediencie, alebo strukoviny, obiloviny či plodiny ako pohánka, pšeno alebo ryžové vločky. Teraz som použila zemiak, vopred uvarený, odložený na lokše, ku ktorých príprave nedošlo, lebo nám babka prezieravo priniesla svoje domáce.

Paradajka ide asi ku každej ingrediencii, pridaná k červenej šošovici vytvorí jemnú a lahodnú konzistenciu polievky, kaše či „prívarku“.  Môžete si zvoliť viac variant spracovania, do uvarenej šošovice pridáte surovú paradajku a vymixujete do hladka. Vtedy budete mať konzistenciu viac vodnatú. Alebo postupujte tak, ako je uvedené v tomto recepte. 

1.

Na rozpálenom tuku osmahneme pomaly šalotku a paradajku s nadrobno posekaným cesnakom. Paradajka pustí červenú farbu a sama sa zahustí. Ak máte čerstvé bylinky, pridajte ich- tymian, saturejku, nasekaný rozmarín. Nie sú v popise, no isto ich pridanie nepokazí chuť, naopak- zvýrazní. Na základ sa používajú práve tieto drevnaté bylinky.

 
2.

Potom pridajte umytú šošovicu, premiešajte spolu s paradajkovým základom a zalejte vodou. Len toľko, aby bolo 1cm od masy. Pridajte bobkový list a soľ, prevarte tak, aby bola šošovica mäkká.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Wuzetka
Tento recept láme rekordy: Wuzetka je lacná, moderná a pripraviť ju zvládne ktokoľvek, pečie sa 30 minút!
Báječný dezert nenáročný na suroviny a ešte jednoduchší na prípravu.
Sýty šošovicový prívarok
Šošovicový prívarok: 5 TOP receptov
Šošovicový prívarok je hviezdou medzi prívarkami. Svedčia o tom aj rôznorodé recepty na tento nostalgický...
TOP
10 receptov na obľúbené tradičné prívarky: Výborné recepty pre celú rodinu, hotové do pol hodiny!
10 receptov na obľúbené tradičné prívarky: Výborné recepty pre celú rodinu, hotové do pol hodiny!
Uložiť, nestratiť! Zbierka najobľúbenejších receptov na domáce prívarky ako od babičky.
Šošovicová polievka
Kráľovná všetkých strukovín: Najlepšie recepty zo šošovice + FINTA, vďaka ktorej ju už nemusíte vopred namáčať, toto by vám nikdy nenapadlo!
Aj vy máte radi šošovicu? Tu ste správne! Máme pre vás bohatú ponuku skutočne výborných receptov...