Pridať recept

Cícerovo- kokosová polievka

ingrediencie

300 g
uvarený cícer
2 ks
mrkva
1 ks
menší zeler
2 ks
šalotka
2 strúčiky
cesnaku
3 lístky
karí – vonia tak citrónovo
250 ml
kokosové mlieko
1 hrsť
nasekaná vňať petržlenu a koriandra
trochu
limetková šťava
podľa chuti
soľ

postup

Veľa jedál, ktoré doma pripravujeme sa tvorí neplánovane. Podľa zásob v chladničke či komore, podľa chute, ktorú momentálne máme. Málokedy si dopredu nakúpime ingrediencie a robíme plánované jedlo podľa receptu. Rovnako aj táto polievka vznikla pri zásobe navareného cíceru. Išla som robiť hummus, no kamarátka mi zas – neplánovane, priniesla darček a zrovna túto lahodnú pochúťku. Tak som z polovice cíceru spravila čokoládový koláč a zo zvyšku polievku. Zo zásob otvoreného kokosového mlieka minula zvyšok, a aj čerstvá vňať koriandra sa už potešila, že sme ju minuli :) .

Cícer je lokálna, tradičná strukovina, bohatá na bielkoviny. Jej rôznorodosť využitia je bohatá. Od koláčov, cez placky z cícerovej múky, po polievky či nátierky, alebo fašírky. Je dobré mať ho v komore aj konzervovaný, v prírodnom (neslanom) náleve, aby ste ho mohli aj rýchlo použiť a nečakať, kým sa uvarí. Cícer má pre mňa takú neutrálnu, až papierovú chuť, iba mierne odsolený chutí ako oriešky. Vtedy je super ho uvarený odcediť a upiecť s čili a lupienkovou soľou. Mňamka len tak na chrúmanie či pre návštevu k vínu. Kamarátky vegánky skúšali vyšľahať s cukrom na pusinky namiesto bielkov práve vodu z vareného cíceru. Skúšali ste niekto? Ja to možno skúsim nabudúce.

TIP: na zvýraznenie chute tejto polievky môžete použiť aj zázvor, alebo ak máte koreň galang, ktorý je veľmi obľúbený v ázijskej kuchyni. Ak máte radi pikantnejšie chute pridajte si aj čili :). Pre totálnych gurmánov môžete po dovarení do polievky naliať deci slivkového vína. Zvýrazní chuť a polievke dá úplne inú dimenziu :) O spomínaných dulse vločkách som písala tu

1.
Na posekanej šalotke opražíme uvarený, scedený cícer. Zalejeme trochou vody, pridáme pokrájanú koreňovú zeleninu a kurkumu. Uvedieme do varu, pridáme kokosové mlieko, listy karí (môžete použiť aj citrónovú trávu).
 
2.
Prevaríme tak, aby zelenina bola al dente, pridáme časť nasekaných vňatí, soľ. Vyberieme lístky karí, ako i citrónovú trávu ak ste ju použili. Vymixujeme do hladka. Mala by vzniknúť konzistencia jemná, krémová a lahodná polievky, nie moc hustá, ani veľmi riedka ako voda.
3.
Na záver som dochutila ume octom. Nie je v ingredienciách, lebo môžete použiť aj limetkovú šťavu, dulse riasy (vločky). Pri podávaní, som na tanier naservírovala polievku, surovú nastrúhanú mrkvu na jemné plátky a zvyšok byliniek. Aby som nezabudla – aj vysušené naklíčené semienka alfa alfa a horčice.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať