Pridať recept

Domáca dusená šunka

ingrediencie

2,2 kg
bravčové pliecko
2 dkg
rýchlosoľ na 1 kg mäsa
2 ks
bobkový list
5 ks
celé korenie
ks
voda

postup

1.
Mäso je najlepšie v celku. Umyjeme ho, odblaníme, prípadne orežeme mastnejšie kúsky (kto ako ma rád)
 
2.
Do primerane veľkej nádoby dáme vodu, rozmiešame v nej rýchlosoľ, pridáme bôbkový list a celé čierne korenie.
3.
Mäso vložíme do vody, tak aby bolo celé ponorené a nožom poriadne poprepichujeme.
4.
Necháme takto stáť 2-3 dni. Sledujeme, občas pretočíme, prípadne ešte prepichneme.
5.
Keď je už mäso odležané, vyberieme ho z vody, opláchneme, zrolujeme a dáme do igelitového sáčku. Snažíme sa sáčok čo najviac stiahnuť aby sa mäso neroztočilo. Vložíme do formy a uzavrieme čo najviac ako sa nám dá.
6.
Takto pripravenú formu dáme do hrnca s vodou, vody len tak po okraj formy, aby nebola celkom zaliata.Privedieme k varu, sledujeme, aby nám silno nezovrelo, a potom udržiavame už len pri teplote 75-80 st.C.
7.
Po 1 hodine takéhoto varenia - dusenia, formu vyberieme a snažíme sa ešte čo najviac dotlačiť, aby sa nám mäso poriadne zlisovalo. Vrátime do hrnca a varíme pri rovnakej teplote ešte 1 hodinu.
8.
Po 2 hodinách formu z hrnca vyberieme a necháme vychladnúť. Potom vyberieme z formy a môžeme konzumovať.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Filip Urbanič
Treba ísť von, nebáť sa vyskúšať to, makať, učiť sa, byť pokorný a vedieť prijať aj kritiku, odkazuje Filip Urbanič všetkým mladým kuchárom (podcast)
Vypočujte si ďalší diel podcastu Chutný. Hosťom je „mladá puška" z Dánska a budúci šéfkuchár, Filip Urbanič.
Roman
Šokujúce zistenie Romana, experta na mäso: Myslíte si, že viete, ako sa delí hovädzie mäso? Pravda je však úplne iná! Vyvrátil aj tento mýtus (podcast)
Aj vy radi chodievate do mäsiarstva? Vypočujte si ďalší diel podcastu Chutný. Hosťom je expert na mäso...
Chutný podcast - Tomáš Sika
Baví má nápad v jedle a hlavne to, že je poctivo urobené, hovorí Tomáš Sika (podcast)
Vypočujte si ďalší diel podcastu Chutný. Hosťom je majiteľ reštaurácie MENJU, Tomáš Sika.
Šéfkuchár Palo Sekerka
Je pre nás dôležité, aby vynikli ľudia, od ktorých máme suroviny. To, čo ide na tanier, je z 80% práve ich práca, hovorí šéfkuchár Palo Sekerka
Vypočujte si ďalší diel podcastu Chutný. Hosťom je šéfkuchár, Palo Sekerka a jeho partnerka Lucia Hô-Chí.
Sofia Palečková
Gastro určite nie je pre každého, ale ak sa v tom nájdete, tak potom nie je o čom, hovorí Sofia, študentka hotelovej akadémie (podcast)
Zaujíma vás, ako prebiehajú praktické maturity na hotelovej akadémii či stáž v zahraničí? Vypočujte si...