Pridať recept

Kurkumové halušky s hubami a španátom

Kurkumové halušky s hubami a španátom
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

Halušky

2 ks
surové zemiaky
300 g
špaldová hladká múka
150 g
špaldová polohrubá múka
1 ČL
soľ
1 PL
repkového nativ oleja
1 PL
mletá kurkuma
štipiek
mletý muškátový oriešok

Omáčka

1 balíček
čerstvý špenát
500 g
čersvé huby
podľa chuti
cesnak, soľ, čierne korenie

postup

Toto je výslovne zimné jedlo. Kurkumový koreň sa považuje za výborný liek na podporu imunity, je protizápalový a pôsobí podobne ako antibiotikum. Koreniny si zvyčajne kupujem v bio kvalite. Majú úplne inú, výraznejšiu vôňu a o chuti ani nehovorím. Mletá kurkuma má výraznú, okrovú farbu. Teda neviem , prečo sa okrová farba volá takto, lebo zelenina s názvom okra je zelená ako paprika :) Kurkumu často pridávam do zeleninových palaciniek, či jedál s ázijským nádychom.

 

Kamarátka mi na kurkumu prezradila výborný „maglajz“, ktorý sa užíva keď sa cítite choro. Ja som výslovne za prírodnú medicínu, dokiaľ je to možné. Tak som skúsila v rámci liečiacej terapie z virózy: roztlačený cesnak s medom a kurkumovým práškom som natrela medzi vianočné oblátky a asi 6 poschodovú vrstvu som zjedla každý deň :) spolu s rakytníkovým olejom. Zabralo. Je však jednoznačne jasné, že ak sa chcete liečiť, malo by to byť v pokoji a dať si na pár dní diétu od lepku, laktózy a mäsa. Zvyčajná viróza alebo ľahký zápal si vyžaduje 5-8 dní aby ste sa cítili fit.

Kurkuma pekne farbí aj oblečenie, preto ak sa zašpiníte, rýchlo si namočte prádlo do mydlových orechov, sódy bikarbóny či mlieka a vyprať. Ak vám kurkuma nechutí a chcete pripraviť tento recept v týchto krásnych farbách, namiesto nej použite šafrán.

1.

Cesto na halušky vyrobím vo vitamixe za pár minút a je úplne skvostné a hladké. Vymixujem naraz zemiaky s trochou vody, pridám zvyšné ingrediencie. Ak nie ste vegan, alebo vám nevadí vajíčko, pridajte jedno a vymixujte. Halušky s vajcom však budú tuhšie ako bez neho.

 
2.

Cesto na halušky má tiecť, no pomaly skôr kvapkaním tak, aby sa v horúcej vode nezliali dokopy. Halušky vyberieme cedidlom hneď, ako vyplávajú na povrch. Prelejeme nativ repkovým olejom aby sa nezlepili.

3.

Repkový olejne netuhne v chlade, preto je vhodnejší ako maslo. Maslo si môžete pridať neskôr.

4.

Na panvici osmahneme nakrájané šampiňóny, pridáme soľ a v závere aj špenát s cesnakom pretlačeným alebo nadrobno nasekaným. Ten si nevyžaduje dlhú prípravu, stačí, ak sa len prehreje. Zmiešajte s hlauškami. Dobrú chuť :)

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Bryndzové halušky
Bryndzové halušky: Extra chutné s májovou bryndzou
Každý má svoj recept na tie zaručene pravé bryndzové halušky. Všetky sú však zaručene najchutnejšie...
Fotorecept: Kukuričné halušky so sladkým tofu a kokosom
TOP 5 receptov na halušky: Tradičné i menej rozšírené recepty na slovenskú klasiku
Ktoré recepty na halušky sú vaše najobľúbenejšie? Prvé miesto prekvapivo nepatrí bryndzákom...
Spices: Turmeric roots and powder shot from above
VIDEO: Kurkuma efektívne bojuje s mnohými neduhmi, ak...
Okrem chutných a farebne zaujímavých jedál nám táto korenina otvára cestu k sile východnej, prírodnej...
TOP
Halušky
Zbierka 11 receptov na tie najlepšie halušky: Stačí pridať túto surovinu a zemiaky vám nikdy nesčernejú, perfektný trik
Keby ste si mali vybrať len jedno charakteristické jedlo z našej gastronómie, ktoré by to bolo? U nás sú to...
TOP
Halušky
Už nikdy sa vám nezlepia a zostanú krásne krémové! Zabudnite na suché halušky, takto budú vždy perfektné aj na druhý deň, rozdiel nespoznáte
Odteraz si vychutnáte každé sústo! Perfektný trik na krásne krémové halušky a tipy, ako ich podávať aj na druhý deň.