Tradičná vianočná Vianočka
15
porcií
130
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
400
g
polohrubej múky
70
g
mleté orechy
1
ks
droždie
80
g
kryštálový cukor
150
ml
vlažné mlieko
3
ks
vaječný žĺtok
1
ks
vajce na potretie
1
štipka
soli
1
ks
vanilka, alebo vanilkový cukor
50
g
posekané mandle
50
g
vlašské orechy
postup
Tradičná vianočná Vianočka, ktorú si pripravíte v pohodlí domova. Jej výhodou je najmä to, že si ju môžete pripraviť aj 3 dni pred Štedrým dňom a stále bude chutiť skvele. Recept pripravila foodblogerka Tinajedoma.
1.
Do misy kuchynského robota KitchenAid preosejte múku (pre väčšie nadýchanosť cesta), do stredu rozdrobte droždie, zalejte ho asi 2 lyžicami vlažného mlieka a posypte trochou cukru a múky. Kvások takto nechajte asi 10 minút odpočívať. Potom postupne do misy pridajte aj ostatné prísady a spracúvajte pomocou hnetacieho háku, kým nezískate vláčne, mierne lepkavé cesto. Potom cesto ešte trochu spracujte ručne - potrebuje to.
2.
Preložte do misy na kysnutie (napr. keramické misy KitchenAid) a odložte na teplejšie miesto aspoň na hodinu, aby kyslo. Po vykysnutí ho položte na dosku a rozdeľte na potrebné množstvo vrkočov, ktoré potom zapleťte. Hotové vianočky či vence položte na plech vyložený papierom na pečenie, potrite vajcom a posypte mandľami.
3.
Na plechu nechajte ešte ďalších 20 minút dokysnúť. Medzitým si rúru predhrejte na 180 °C. Vykysnutú vianočku potom do nej vložte a pečte najskôr 20 minút pri teplote 180 °C a potom znížte teplotu na 160 °C a pečte ďalších 20 min. Ak vám vianočka začne príliš hnednúť, prikryte ju z vrchu papierom na pečenie.
4.
Vianočku môžete upiecť aj tri dni dopredu.
Podobné recepty
Toto je dôvod, prečo je moje mäso vždy tak lahodné a jemné ako masielko! Do marinády dajte túto surovinu navyše
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.