Pridať recept

Pizza napoletana

ingrediencie

500 g
hrubá múka
10 g
soľ
10 g
čerstvé droždie
325 ml
vlažná voda
trochu
strúhanka

Príloha

300 g
konzervované paradajky
soľ
čerstvé mleté čierne korenie
4 PL
extra panenský olivový olej
25 g
nastrúhaný parmezán
lístky bazalky
150 g
mozzarella

postup

1.
Rúru vyhrejeme na 250 °C. Do väčšej misky dáme múku a soľ. Droždie rozpustíme vo vlažnej vode, postupne pridáme k múke a dôkladne premiešame, aby vzniklo cesto. Keď je cesto príliš lepkavé, pridáme viac múky. Z cesta vytvarujeme bochník, zakryjeme utierkou a necháme 5 minút oddýchnuť. Potom cesto 8 – 10 minút miesime a napokon ho rozdelíme na dve časti. Každú časť miesime osobitne ešte niekoľko minút a potom z nej vytvoríme bochník. Bochníky cesta položíme na pomúčenú kuchynskú utierku a zakryjeme inou, mierne navlhčenou utierkou. Dáme kysnúť na 30 minút na teplé miesto.
 
2.
Medzitým dáme do misky paradajky, trocha ich rozpučíme vidličkou, osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame. Čistú pracovnú dosku jemne pomúčime a roztiahneme na nej cesto tak, že z bochníka vznikne kruh s priemerom asi 35 – 40 cm, ktorý je približne rovnako hrubý ako palacinka (musíme dať pozor, aby sa cesto neroztrhlo), ale po obvode trocha hrubší. To isté urobíme aj s druhým bochníkom cesta. Dva väčšie plechy posypeme strúhankou a položíme na ne cesto na pizze.
3.
Každý kruh cesta rovnomerne natrieme roztlačenými paradajkami – nesmie ich byť veľa, aby sa pizze nepremočili. Pokvapkáme olivovým olejom, posypeme parmezánom, pridáme niekoľko bazalkových lístkov (alebo sušené oregano) a navrch dáme kúsky mozzarelly. Vložíme do rúry na 7 minút (alebo na dlhšie, aby bola pizza chrumkavejšia). Vyberieme z rúry, znova pokvapkáme olivovým olejom a hneď konzumujeme.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
TOP
Nález z antických Pompejí ohúril svet: Našli fresku s prvou pizzou Hawaii?
Nález z antických Pompejí ohúril svet: Našli fresku s prvou pizzou Hawaii?
Budú sa prepisovať dejiny gastronómie? Túto otázku si len nedávno položili viacerí odborníci po tom, ako...
Pizza cesto
TOP 3 cestá na pizzu
Zistite, ktoré cesto je ten najlepší odrazový mostík k dokonalému kúsku pizze.
Chlieb ako pizza
10 neodolateľných receptov, inšpirovaných talianskou PIZZOU
Keď máte chuť na pizzu, ale viete, že ju nezjete celú..., skúste jeden z nasledujúcich receptov.
Pizza napoletana
Pizza - po stopách minulosti
Ak spomenieme taliansku kuchyňu, každého hneď napadne pizza. Pizzu môžeme pripraviť na tisícky spôsobov,...
Videorecept: Chrumkavá cuketová pizza
3x zdravá a ľahká pizza bez múky
Už nemusíte mať výčitky, keď zjete celú pizzu na posedenie.
Talianska kuchyna2
Talianska kuchyňa, história pizze a delenie cestovín
Talianska kuchyňa je národná kuchyňa Talianska, ktorou sa inšpirovalo mnoho daľších krajín. Využíva rôzne...