Pizza napoletana
2
porcie
nízka
náročnosť
ingrediencie
500
g
hrubá múka
10
g
soľ
10
g
čerstvé droždie
325
ml
vlažná voda
trochu
strúhanka
Príloha
300
g
konzervované paradajky
soľ
čerstvé mleté čierne korenie
4
PL
extra panenský olivový olej
25
g
nastrúhaný parmezán
lístky bazalky
150
g
mozzarella
postup
1.
Rúru vyhrejeme na 250 °C. Do väčšej misky dáme múku a soľ. Droždie rozpustíme vo vlažnej vode, postupne pridáme k múke a dôkladne premiešame, aby vzniklo cesto. Keď je cesto príliš lepkavé, pridáme viac múky. Z cesta vytvarujeme bochník, zakryjeme utierkou a necháme 5 minút oddýchnuť. Potom cesto 8 – 10 minút miesime a napokon ho rozdelíme na dve časti. Každú časť miesime osobitne ešte niekoľko minút a potom z nej vytvoríme bochník. Bochníky cesta položíme na pomúčenú kuchynskú utierku a zakryjeme inou, mierne navlhčenou utierkou. Dáme kysnúť na 30 minút na teplé miesto.
2.
Medzitým dáme do misky paradajky, trocha ich rozpučíme vidličkou, osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame. Čistú pracovnú dosku jemne pomúčime a roztiahneme na nej cesto tak, že z bochníka vznikne kruh s priemerom asi 35 – 40 cm, ktorý je približne rovnako hrubý ako palacinka (musíme dať pozor, aby sa cesto neroztrhlo), ale po obvode trocha hrubší. To isté urobíme aj s druhým bochníkom cesta. Dva väčšie plechy posypeme strúhankou a položíme na ne cesto na pizze.
3.
Každý kruh cesta rovnomerne natrieme roztlačenými paradajkami – nesmie ich byť veľa, aby sa pizze nepremočili. Pokvapkáme olivovým olejom, posypeme parmezánom, pridáme niekoľko bazalkových lístkov (alebo sušené oregano) a navrch dáme kúsky mozzarelly. Vložíme do rúry na 7 minút (alebo na dlhšie, aby bola pizza chrumkavejšia). Vyberieme z rúry, znova pokvapkáme olivovým olejom a hneď konzumujeme.
Podobné recepty
Toto je dôvod, prečo je moje mäso vždy tak lahodné a jemné ako masielko! Do marinády dajte túto surovinu navyše
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
dobruchut.sk
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.