Pridať recept

Klasické šišky

12
porcií
145
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Cesto

125 ml
vlažné mlieko
2 PL
rum
200 g
marmeláda
75 g
maslo
2 ks
vajce
500 g
hladká múka
70 g
krupicový cukor
1 štipka
soľ
1 balíček
sušené droždie
citrónová kôra

Ďalej

hladká múka na posypanie dosky
olej na vyprážanie
práškový cukor

postup

1.
Zmiešame spolu, droždie, cukor, múku, soľ a citrónovú kôru. Potom prilejeme mlieko, pridáme ešte vajcia, maslo a rum. Cesto vypracujeme pomocou šľahača. Prikryjeme ho a postavíme na teplé miesto, kde bude kysnúť pol hodinu.
 
2.
Na pomúčenú dosku vyklopíme cesto a vyvaľkáme z neho obdĺžnik (30 x 45 cm). Povykrajujeme z neho kolieska s priemerom 7 cm. Vznikne nám 24 koliesok, kde na 12 dáme po 1 lyžici marmelády a priklopíme ich ostatnými kolieskami. Po okrajoch ich poriadne popritláčame prstami, aby nám marmeláda nevytiekla. Ešte ich prikryjeme na pol hodinu, aby dokysli.
3.
Olej na vyprážanie rozpálime. Správna teplota je vtedy, ak do neho dáme vareškou a okolo nej sa vytvárajú bublinky. Do oleja vždy vložíme 2 šišky súčasne a vyprážame ich do zlatista. Obrátime ich 2 krát. Na papierovej utierke ich potom dôkladne osušíme. Na koniec ich pocukrujeme.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Jemné ako obláčik a bez pripálenia! Túto surovinu pridajte do oleja a šišky sa vám už nikdy nepripália
Jemné ako obláčik a bez pripálenia! Túto surovinu pridajte do oleja a šišky sa vám už nikdy nepripália
Ako vyprážať šišky aby neboli surové, pripálené a vyšli vždy dokonale? Do oleja pridajte túto surovinu!
Už ani omrvinka nazmar! Čo robiť so starými šiškami? Budú chutiť lepšie ako čerstvé!
Už ani omrvinka nazmar! Čo robiť so starými šiškami? Budú chutiť lepšie ako čerstvé
Šišky chutia najlepšie čerstvé, ale čo ak sme ich pripravili veľa a nestihli sa spotrebovať? Máme riešenie!
Rezance s makom
Popolcová streda: Fašiangy končia a začína pôst. Tušíte, prečo sa kedysi jedli bezmäsité jedlá? Zvyky a tradície približuje etnologička (rozhovor)
Končia sa bujaré oslavy a začína sa obdobie veľkého kresťanského pôstu. Mastné jedlá vystriedajú...
Čo môžete jesť na Popolcovú stredu? Pozrite si naše recepty
Čo môžete jesť na Popolcovú stredu? Pozrite si naše recepty
Popolcová streda tento rok pripadá na 14. februára. Ako ste si určite všimli, je to deň svätého Valentína. V...
Huspenina
Sviatočná veľkonočná HUSPENINA: Toto je najväčšia prírodná zásobáreň kolagénu a perfektná pochúťka! Viete, ako ju pripraviť?
Milovaná i zatracovaná huspenina, ale u nás tento rok rozhodne chýbať nebude. Ak ste sa ju rozhodli vyskúšať aj...