Pridať recept

Obrátený hruškový koláč

8
porcií
90
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

3 ks
hrušky
150 g
cukor
1 KL
citrónová šťava
120 g
maslo
2 KL
pomarančová kôra
štipiek
soľ
2 ks
vajce
180 g
polohrubá múka
1 KL
kypriaci prášok
1 PL
mlieko
trochu
maslo na vymastenie

postup

1.
Rúru predhrejeme na 180°C. Boky otváracej tortovej formy potrieme tukom, dno vyložíme papierom na pečenie.
 
2.
Hrušky ošúpeme, rozpolíme a odstránime jadrovníky.
3.
V panvici s hrubým dnom na miernom ohni necháme skaramelizovať 50 g cukru s citrónovou šťavou. Karamel vlejeme do formy.
4.
Hrušky poukladáme prerezanou plochou do karamelu na dne formy.
5.
V mise vymiešame na svetlý krém maslo so zvyšným cukrom, pomarančovou kôrou a soľou. Po jednom vmiešame vajcia.
6.
Na krém preosejeme múku s kypriacim práškom a všetko premiešame. Zároveň pridávame mlieko, kým cesto ľahko nesteká z varešky.
7.
Cesto nalejeme na hrušky vo forme a povrch vyhladíme. Pečieme v predhriatej rúre 50-60 minút. Ak cesto začne na povrchu príliš tmavnúť, prikryjeme ho alobalom.
8.
Koláč vyberieme z rúry a necháme chladnúť vo forme asi 10 minút. Potom ho opatrne vyklopíme na rovnú misu a podávame ešte horúci. Ku koláču môžeme podávať šľahačku alebo jemne osladený tvaroh.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať