Pridať recept

Tvarohový koláč s hrozienkami

8
porcií
220
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Cesto

50 g
maslo
250 g
múka
1 štipka
soľ
21 g
droždie
4 PL
mlieko
5 g
cukor
1 ks
vajce
trochu
tuk na vymastenie

Plnka

1 ks
vajce
750 g
nízkotučný tvaroh
4 PL
šľahačková smotana
150 g
kyslá smotana
200 g
cukor
50 g
krupica
100 g
hrozienka
1 štipka
soľ

postup

1.
Na cesto rozohrejeme maslo a necháme vychladnúť, aby bolo vlažné. Múku dáme do veľkej misy, uprostred urobíme jamku a jej okraje posypeme soľou.
 
2.
Droždie premiešame s mliekom, nalejeme do jamky a trochu posypeme múkou. Prikryjeme a necháme kysnúť asi 20 minút, kým sa na kvásku netvoria trhlinky. Potom pridáme maslo, vajce a cukor.
3.
Nadstavcami na miesenie na ručnom šľahači cesto dôkladne miesime, kým sa neoddeľuje od stien misy. Takmer pevné cesto prikryjeme a na teplom mieste necháme kysnúť 1-2 hodiny.
4.
Rúru predhrejeme na 190°C. Otváraciu tortovú formu potrieme tukom a vysypeme múkou. Cesto rozvaľkáme a vyložíme ním dno aj okraje formy. Vo forme necháme cesto ešte kysnúť 20 minút.
5.
Medzitým si pripravíme plnku. Citrón veľmi dôkladne umyjeme osušíme a postrúhame polovicu kôry. Bielok oddelíme od žĺtka.
6.
Do veľkej misy dáme tvaroh, šľahačkovú smotanu, kyslú smotanu, krupicu, cukor, žĺtok, citrónovú kôru, hrozienka a vymiešame na hladký krém. Z bielka zo soľou vyšľaháme tuhý sneh a zľahka vmiešame do tvarohového krému.
7.
Tvarohový krém navrstvíme na cesto vo forme a povrch vyhladíme. Koláč pečieme asi 40 minút, kým povrch nie je zlatožltý. Ak hnedne príliš rýchlo, povrch prikryjeme alobalom. Po upečení necháme koláč v rúre odstáť 15 minút. Potom ho vyberieme, opatrne vyložíme z formy a dáme vychladnúť na drôtenú mriežku.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Výborné tvarohové rezy
Víkendové pečenie: 3 tvarohové rezy, ktoré musíte vyskúšať
Kráľom koláčových plniek je tvaroh. Že mu tento titul právom patrí, dokážeme v týchto mňam rezoch.
Jahodový zákusok
Svieže dezerty, zákusky a koláče z jahôd a tvarohu, ktoré zbožňujeme
Desať fantastických inšpirácií z tvarohu a jahôd.
Tvaroh
Zázrak menom TVAROH!
Tvaroh v sebe ukrýva neuveriteľný potenciál univerzálnej suroviny s pozoruhodnými nutričnými hodnotami...
Tvaroh
Vyrobte si doma poctivý tvaroh, čerstvý syr či ricottu: Je to jednoduché!
Nie každý má možnosť dostať sa ku kvalitným domácim mliečnym výrobkom. Našťastie pomocou jednoduchých...
Pripravte si sviežu, domácu kyslú smotanu
Aj kyslú smotanu môžete pripraviť doma. Je to veľmi jednoduché.
Rezance s tvarohom a slaninou
Prázdna chladnička? Beriem tvaroh a robím tieto lacné pochúťky, hotové behom pár minút a sýta celá rodina!
Za málo peňazí - veľa muziky! Inšpirujte sa a varte lacno, dnes tieto pochúťky s tvarohom.