Mlieko dáme do hrnca a pridáme cukor. Vanilkový lusk rozrežeme na polovicu, špičkou noža vyberieme dužinu a dáme ju do mlieka. Všetko spolu dobre premiešame a dáme variť.
Domáce karamelové kondenzované mlieko (salko)
Mlieko, cukor a vanilkový struk. To je všetko čo budete potrebovať na prípravu tohto lahodného karamelového kondenzovaného mlieka - salka.
Ingrediencie
- 1 litermlieko
- 300 gcukor
- 1 ksvanilkový struk
Postup
- 1
- 2
Mlieko privedieme do varu, potom teplotu znížime a za občasného miešania varíme cca 90 minút alebo kým sa nám nevytvorí hustá karamelová omáčka.
Vzniknutú penu počas varenia odstraňujeme.
- 3
Hotovú karamelovú omáčku nalejeme do skleneného uzatvárateľného pohára a necháme vychladnúť, prípadne hneď ďalej použijeme.
Náš tip
Lahodné karamelové kondentované mlieko resp. salko si môžete pripraviť aj jednoduchšie.
↓ ↓ ↓
Stačí ak zatvorenú konzervu sladeného kondenzovaného mlieka dáte do väčšieho hrnca s vodou (plechovka musí byť celá ponorená vo vode) a varíte 2 hodiny. Plechovku počas varenia otáčajte - "prekacujte".