Nacesto utrieme zmäknuté maslo s cukrom.
Orechové rezy s hruškovým krémom
Tento na čas trochu náročnejší koláčik spája to naj z klasických žĺtkových rezov a pudingovo-ovocného koláčika.
Ingrediencie
- 250 gmaslo
- 200 gpráškový cukor
- 75 gpolohrubá múka
- 75 ghladká múka
- 1 balíčekkypriaci prášok
- 200 gvlašské orechy
- 5bielky
- 1 kghrušky
- 1 ksškorica (drievko)
- 1 ksbadián
- 3 ksklinčeky
- 4 PLkryštálový cukor
- 2 balíčkyZlatý klas
- 200 mlsmotana na šľahanie
- 4 ksžĺtok
- 50 gvlašské orechy
Postup
- 1
- 2
Potom postupne po tretinách zapracujeme zmes mletých orechov, hladkej múky, polohrubej múky a prášku do pečiva.
- 3
Nakoniec do cesta zamiešame sneh z bielkov a rozotrieme ho na hlbší plech vymastený maslom a vysypaný múkou.
- 4
Korpus pečieme v rúre vyhriatej na 180°C asi 25 minút. Vytiahneme a necháme vychladnúť.
- 5
Na krém si ošúpeme hrušky, zbavíme ich jadrovníkov a pokrájame na menšie kocky.
- 6
Hrušky presypeme do hrnca a pridáme cukor, škoricu, klinčeky, badián a trochu vody.
- 7
Ovocie udusíme do mäkka, odstavíme, koreniny vytiahneme a horúce hrušky ponorným mixérom rozmixujeme na pyré, ktoré necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
- 8
V miske vyšľaháme žĺtky so smotanou, ktoré vmiešame do hrnca s vychladnutým pyré a vrátime naspäť nad mierny plameň.
- 9
Do zmesi primiešame zlatý klas a všetko spoločne privedieme k varu.
- 10
Keď krém zhustne, odstavíme ho a navrstvíme na vychladnutý korpus.
- 11
Necháme ešte vychladnúť asi 15 minút a vložíme do chladničky na aspoň 4 hodiny, ideálne cez noc.
- 12
Pred podávaním koláčik posypeme nasekaným orieškami.
Keďže korpus je tuhší (rovnaký základ ako pri žĺtkových rezoch) na krájanie používame naozaj ostrý nôž, ktorý namáčame do horúcej vody.