© Ringier Slovakia Media s.r.o. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Slovinský vrstvený koláč (Prekmurska gibanica)

Výborný koláčik s našincovi dobre známymi plnkami oddelenými tenučkým filo cestom.

Slovinský vrstvený koláč (Prekmurska gibanica)fotogalériaSlovinský vrstvený koláč (Prekmurska gibanica)Zdroj: iStockphoto
Príprava
30min
Úprava
50min
Porcie
16
Pridať medzi moje recepty

Ingrediencie

  • 1 balíček
    filo cesto (phyllo cesto)
  • 100 g
    rozpustené maslo
  • trochu
    práškový cukor
Maková plnka:
  • 200 g
    mletý mak
  • 100 ml
    horúce mlieko
  • 2 PL
    kryštálový cukor
Orechová plnka:
  • 200 g
    mleté orechy
  • 50 ml
    horúce mlieko
  • 50 ml
    rum
  • 2 PL
    kryštálový cukor
Jablková plnka:
  • 4 ks
    jablká
  • 2 PL
    kryštálový cukor
  • 1 KL
    škorica
  • 0.5 ks
    citrón (kôra a šťava)
Tvarohová plnka :
  • 250 g
    hrudkovitý tvaroh
  • 2 PL
    kyslá smotana
  • 2 PL
    kryštálový cukor
  • 1 ks
    vajce

Postup

  • 1

    Maková plnka: mletý mak nasypeme do misky, premiešame s cukrom, prilejeme horúce mlieko a vymiešame makovú plnku.  

  • 2

    Orechová plnka: mleté orechy nasypeme do misky, premiešame s cukrom, škoricou, prilejeme horúce mlieko, rum a vymiešame orechovú plnku.

  • 3

    Jablková plnka: jablká ošúpeme, postrúhame na hrubšom strúhadle a premiešame s cukrom, škoricou, citrónovou kôrou a šťavou.

  • 4

    Tvarohová plnka: hrudkovitý tvaroh vymiešame s kyslou smotanou, celým vajíčkom a cukrom.

  • 5

    Menší hlboký plech (25x25 cm) vymastíme roztopeným maslom a na dno uložíme dva pláty filo cesta, ktoré tiež potrieme maslom.

    Náš tip

    Ak sa vám nepodarí kúpiť filo cesto, môžete použiť napríklad aj kupované štrúdľové cesto.

  • 6

    Vrstvenie: na cesto rozotrieme polovicu makovej plnky, ktorú preložíme jedným plátom cesta, cesto potrieme maslom, rozotrieme naň polovicu orechovej plnky, preložíme ďalším plátom cesta, pomastíme, pridáme polovicu jablkovej plnky, ktorú zakryjeme plátom cesta, ktoré opäť potrieme maslom a nevrstvíme naň polovicu tvarohovej plnky. Prvé vrstvenie uzavrieme dvoma plátmi cesta a celý proces opakujeme znova zo zvyšným cestom, maslom a plnkami.

  • 7

    Vrch koláča potrieme maslom a dáme ho piecť do rúry vyhriatej na 170°C na zhruba 50 minút.

  • 8

    Vychladnutú gibanicu posypeme práškovým cukrom a krájame na menšie štvorcové rezy.

Bon Appétit
Ohodnoťte recept