© Ringier Slovakia Media s.r.o. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Pečené buchty s makom a jablkami

Výborné pečené buchty. Tentokrát s dvojitou plnkou z maku a strúhaných jabĺk.

Pečené buchty s makom a jablkami fotogalériaPečené buchty s makom a jablkami Zdroj: iStockphoto
Príprava
110min
Úprava
30min
Porcie
12
Pridať medzi moje recepty

Ingrediencie

Cesto:
  • 500 g
    hladká múka
  • 1 štipka
    soľ
  • 2 PL
    kryštálový cukor
  • 0.5 kocky
    čerstvé droždie
  • 240 ml
    vlažné mlieko
  • 1 ks
    žĺtok
  • 50 g
    zmäknuté maslo
Makovo-jablková plnka:
  • 150 g
    mletý mak
  • 2 ks
    jablko
  • 50 g
    práškový cukor
  • 1 balíček
    vanilkový cukor
  • 1 balíček
    škoricový cukor
  • trochu
    mlieko
Ešte potrebujeme :
  • 1 ks
    žĺtok (na potretie)
  • 1 PL
    olej (na potretie)
  • trochu
    práškový cukor (na posypanie)

Postup

  • 1

    Cesto: vo veľkej miske spolu premiešame preosiatu múku s cukrom (lyžičku cukru si odložíme do kvásku) a soľou.

  • 2

    V strede urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie, pridáme cukor a prilejeme polovicu teplého mlieka. Necháme zaktivovať kvások (15 minút).

  • 3

    Potom spracujeme cesto so zvyškom mlieka, žĺtkom a zmäknutým maslom, ktoré dobre uhnetieme na pomúčenej doske, vrátime do misky, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť cca hodinu.

  • 4

    Medzitým si pripravíme plnku: jablká ošúpeme, postrúhame, vytlačíme z nich čo najviac šťavy a zmiešame ich s mletým makom, cukrami a podľa potreby aj troškou teplého mlieka, aby sa plnka nesypala.

  • 5

    Výsknuté cesto rozvaľkáme na zhruba centimeter hrubý plát a ten rozrežeme na 12 rovnakých štvorcov. Do stredu každého vložíme plnku, ktorú preložíme rohmi štvorca a tvarujeme okrúhle žemličky.

  • 6

    Buchty v tvare žemličiek poukladáme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie, zakryjeme ich vlhkou utierkou a necháme ešte 30 minút podkysnúť. Pred pečením ich potrieme žĺtkom, ktorý sme rozšľahali s kvapkou oleja.

  • 7

    Buchtičky pečieme 200°C asi 30 až 35 minút.

  • 8

    Pred podávaním ich bohato posypeme preosiatym práškovým cukrom.

Bon Appétit
Ohodnoťte recept