Krém: v rajnici zahrejeme mlieko, cukor a vanilkový extrakt. Nevaríme, len na miernom ohni zahrievame, kým sa cukor nerozpustí a mlieko neostane horúce.
Vanilkový extrakt môžeme nahradiť zrniečkami z vanilkového struku.
Jednoduchý dezert s delikátnym pudingovým krémom a čerstvými alebo kompótovými marhuľami.
Krém: v rajnici zahrejeme mlieko, cukor a vanilkový extrakt. Nevaríme, len na miernom ohni zahrievame, kým sa cukor nerozpustí a mlieko neostane horúce.
Vanilkový extrakt môžeme nahradiť zrniečkami z vanilkového struku.
V miske si spolu vymiešame žĺtky a škrob metličkou, postupne (po troškách) prilievame vanilkové mlieko a vymiešame hladkú zmes, ktorú nalejeme naspäť do rajnice cez husté sitko.
Opäť zahrievame na miernom ohni a zhruba po minúte až dvoch varenia odstavíme a primiešame maslo. Hotový krém presunieme do misky, prekryjeme fóliou (aby sa dotýkala povrchu krému) a uložíme do chladničky.
Keď je krém vychladnutý, plát lístkového cesta rozrežeme na 6 štvorcov (cca 10 x 10 cm).
Do stredu každého nanesieme približne šestinu krému a do protiľahlých rohov uložíme polovice zrelých marhúľ dužinou na dol. Čisté cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom, voľné rohy preložíme a pritlačíme do stredu medzi marhule do tvaru lodičky a znovu potrieme vajíčkom.
Lodičky prenesieme na plech na pečenie vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 200°C 20 až 25 minút.
Medzitým si v rajnici zahrejeme marhuľový džem a následne ním potrieme ešte horúce lodičky.