© Ringier Slovakia Media s.r.o. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Mangové čatní

Chutný kúsok exotickej indickej kuchyne na dosah ruky.

Mangové čatnífotogalériaMangové čatníZdroj: iStockphoto
Príprava
10min
Úprava
30min
Porcie
0
Pridať medzi moje recepty

Ingrediencie

  • 2 ks
    mango
  • 3 ks
    väčšie jablká jablká
  • 2 ks
    stredne veľká cibuľa
  • 100 ml
    jablčný ocot
  • 150 g
    kryštálový cukor
  • 0.25 KL
    muškátový oriešok
  • 0.5 KL
    soľ
  • 0.25 KL
    mleté klinčeky
  • 2 KL
    kari korenie
  • 1 PL
    citrónová šťava

Postup

  • 1

    Mangovú dužinu pokrájame na kocky, jablká olúpeme a tiež nakrájame na približne rovnako veľké kocky ako mango.

  • 2

    Ovocie nasypeme do hrnca, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, všetko podlejeme octom, premiešame a privedieme k varu. Akonáhle sa zmes začne variť, plameň stiahneme strednú hodnotu, zavrieme pokrývkou a necháme variť za občasného premiešania, kým ovocie nezmäkne – zhruba 5 až 7 minút.

  • 3

    Potom k horúcemu ovociu pridáme všetky ostatné suroviny (okrem citrónovej šťavy): cukor, muškátový oriešok, soľ, drvené klinčeky a karí korenie.

  • 4

    Takto varíme na miernom ohni s občasným premiešaním ešte asi 20 minút, alebo kým sa zmes nepremení na kašu s kúskami mäkučkého ovocia.

  • 5

    Čatní odstavíme, primiešame citrónovú šťavu a necháme vychladnúť.

  • 6

    Mangové čatní skladujeme v uzatvárateľnej nádobe v chladničke. V chlade vydrží až 3 týždne. Prípadne ho môžeme zavariť ako podobne ako ovocný džem. Toto fantastické čatní sa hodí ako dip, nátierka, na ochutenie omáčky či ako základ marinády na mäso.

Bon Appétit
Ohodnoťte recept