© Ringier Slovakia Media s.r.o. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Citrónovo-levanduľová bábovka

Takýto voňavý koláčik ste pravdepodobne ešte nepiekli. Nebojte sa využiť upokojujúcu vôňu levandule a vyskúšajte napríklad chutnú bábovku.

Citrónovo-levanduľová bábovkafotogalériaCitrónovo-levanduľová bábovkaZdroj: iStockPhoto.com
Príprava
15min
Úprava
45min
Porcie
12
Pridať medzi moje recepty

Ingrediencie

  • 1 ks
    citrón (šťava, kôra)
  • 1 KL
    sušené levanduľové kvietky
  • 125 g
    zmäknuté maslo
  • 50 g
    hnedý cukor
  • 3 ks
    vajce
  • 70 g
    med
  • 180 g
    hladká múka
  • 1 KL
    kypriaci prášok
  • 1 štipka
    soľ

Postup

  • 1

    Rúru rozohrejeme na 180ºC. Bábovkovú formu vymastíme troškou masla a vysypeme múkou.

    TIP: Ak chcete koláčik vyšší, namiesto formy na bábovku môžete použiť formu na chlebík.

  • 2

    Citrón umyjeme, osušíme a nastrúhame citrónovú kôru, ktorú odložíme bokom.

  • 3

    Citrón odšťavíme do malej rajnice, pridáme sušené levanduľové kvietky a pomaly zahrejeme (nevaríme) na miernom ohni. Odstavíme a necháme vychladnúť.

  • 4

    Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom do krémova a primiešame tekutý med.

  • 5

    Do krému po jednom primiešame vajcia, prilejeme citrónovú šťavu s levanduľou, primiešame kôru a nakoniec zapracujeme preosiatu múku spolu s kypriacim práškom a soľou.

  • 6

    Cesto navrstvíme do formy a dáme piecť na cca 45 minút (180ºC).

  • 7

    Hotovú bábovku môžeme ozdobiť citrónovou polevou (1 lyžica citrónovej šťavy na 100 gramov práškového cukru) a kvietkami levandule.

  • 8

    Ďalšie overené recepty na chutné bábovky nájdete TU!

Bon Appétit
Ohodnoťte recept