© Ringier Slovakia Media s.r.o. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Mramorová bábovka (základný recept)

Tradičná, dvojfarebná a vláčna bábovka ako od babičky.

Mramorová bábovka (základný recept)fotogalériaMramorová bábovka (základný recept)Zdroj: iStockPhoto.com
Príprava
15min
Úprava
50min
Porcie
12
Pridať medzi moje recepty

Ingrediencie

  • 3 ks
    vajce
  • 150 g
    kryštálový cukor
  • 1 balíček
    vanilkový cukor
  • 1 ks
    citrón (kôra)
  • 100 ml
    mlieko
  • 80 ml
    olej
  • 240 g
    polohrubá múka
  • 1 balíček
    kypriaci prášok
  • 2 PL
    kakao

Postup

  • 1

    Vajcia rozklepneme, oddelíme žĺtky od bielkov z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.

  • 2

    Rúru rozohrejeme na 180ºC a bábovkovú formu vymastíme trochou masla a vysypeme hrubou múkou, krupicou alebo podrvenými piškótami.

  • 3

    Žĺtky vyšľaháme s kryštálovým a vanilkovým cukrom do bledej peny, primiešame strúhanú citrónovú kôru, mlieko a olej.

  • 4

    Potom do tekutého základu preosejeme múku, kypriaci prášok a vymiešame tuhšie cesto, ktoré odľahčíme zapracovaním bielkového snehu.

  • 5

    Dve tretiny cest vylejeme do bábovkovej formy a do zvyšku cesta v miske zamiešame preosiate kakao. Potom kakaove cesto pomaly lejeme po obvode do bledého cesta.

  • 6

    Mramorovú bábovku pečieme prvých 10 minút pri teplote 180ºC, potom teplotu znížime na 170ºC a pečieme ešte cca 35 až 40 minút. Či je bábovka upečená overíme zapichnutím špajle do jej stredu – ak vyjde čistá, bábovku môžeme vytiahnuť z rúry.

  • 7

    Bábovku necháme asi 10 minút odpočívať vo forme, potom ju opatrne vyklopíme na podnos a pred podávaním ju môžeme posypať práškovým cukrom.

  • 8

    Ďalšie overené recepty na chutné bábovky nájdete TU!

Bon Appétit
Ohodnoťte recept