Tvarohovo-čučoriedkový koláč
8
porcií
145
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
60
g
maslo
120
g
maslová sušienka
2
PL
ovsená vločka
3
ks
vajce
200
g
čerstvý tvaroh
250
g
tuhý tvaroh
4
KL
škrobová múčka
1
ks
citrón
štipiek
soľ
120
g
práškový cukor
150
g
čučoriedka
Na ozdobenie
50
g
čučoriedka
1
PL
práškový cukor
postup
1.
Rúru rozohrejeme na 180°c. Dno otváracej formy vyložíme papierom na pečenie. Pri nízkej teplote roztopíme maslo.
2.
Maslové sušienky rozsekáme v mixéri alebo ich v mikroténovom vrecku rozdrvíme valčekom.
3.
Rozdrvené sušienky, ovsené vločky a rozohriate maslo zmiešame, sformujeme na dno tortovej formy a zľahka pritlačíme. Formu odložíme nabok.
4.
Rozbijeme 2 vajcia a žĺtky oddelíme od bielkov. Čerstvý zrnitý tvaroh rozmixujeme najemno a spolu s tuhším tvarohom, zvyšným celým vajcom, žĺtkami a citrónovou kôrou vložíme do misy. Všetko dôkladne premiešame.
5.
Z bielkov vyšľaháme pevný sneh. Po častiach naň prisýpame preosiaty práškový cukor a ďalej šľaháme tak dlho, kým sa sneh neleskne a netvorí tuhé kopčeky. Polovicu snehu zľahka vmiešame do tvarohovej masy, potom pridáme čučoriedky a nakoniec vmiešame zvyšný sneh.
6.
Pripravenou hmotou naplníme formu a v predhriatej rúre pečieme 30 minút. Koláč potom prikryjeme alobalom alebo papierom na pečenie a teplotu znížime na 140°C. Koláč ďalej pečieme asi 60 minút alebo dovtedy, kým nevytiahneme celkom čistú špajľu. Necháme ho 30 minút chladiť vo vypnutej rúre - dvierka však necháme pootvorené.
7.
Nakoniec koláč necháme vychladnúť na drôtenej mriežke až do podávania ho uchovávame v chladničke. Koláč musíme veľmi opatrne vyberať z formy a nesmieme zabudnúť odstrániť papier na pečenie.
8.
Koláč naservírujeme na plochú misu, ozdobíme čučoriedkami a podľa chuti posypeme práškovým cukrom.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.