Vianočné orieškové špirálky
50
porcií
102
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
Cesto
300
g
hladká múka
1/2
balíček
kypriaci prášok do pečiva
80
g
práškový cukor
1
balíček
vanilkový cukor
1
balíček
škoricový cukor
1
štipka
soľ
1/2
KL
mandľová aróma
1
ks
vajce
200
g
maslo
1
balíček
marcipán
1
PL
kakao
Na potretie a ozdobenie
2
PL
med
50
g
nasekané lúpané mandle
postup
1.
Na prípravu cesta zmiešame na doske múku, kypriaci prášok, cukor, vanilínový cukor, škoricový cukor, soľ, arómu, vajce a maslo alebo margarín. Marcipán nastrúhame, pridáme do zmesi a ručne vypracujeme dohladka.
2.
Cesto rozdelíme na dva diely a jeden diel premiesime s kakaom. Zo svetlého cesta vyvaľkáme plát s rozmermi asi 30 x 30 cm a odložíme bokom. Z tmavého cesta vyvaľkáme plát s rozmermi asi 30 x 34 cm. Povrch tmavého cesta potrieme medom a prikryjeme plátom svetlého cesta. Kratšou stranou stočíme do rolády. Na hodinu uložíme do chladničky.
3.
Roládu nakrájame na plátky s hrúbkou asi 3 mm. Plátky kladieme na plech vyložený papierom na pečenie a posypeme mandľami, ktoré vtlačíme do cesta. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 12 minút.
4.
Upečené špirálky necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke.
5.
TIP: Keksy môžeme uchovávať v dobre uzavretej nádobe asi 2 týždne.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
dobruchut.sk
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.