FOTORECEPT: Risotto s cuketou
2
porcie
35
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
1
šálka
ryža arborio
2
šálky
kurací vývar
1/4
šálka
biele víno suché
cibuľa
olivový olej
cuketa
mrkva
čerstvé bylinky
soľ
maslo
nastrúhaný tvrdý syr
mleté čierne korene
postup
1.
na prípravu risotta potrebujeme kvalitnú taliansku ryžu špeciálne určenú na risotto a tou je napr. ryža Arborio k tomu dobré suché biele víno, mäsový vývar a samozrejme syr, nie každý má rád parmazán, preto sa treba poobzerať po našich kvalitných tvrdých syroch, napr. syry Liptov... no a ostatné je už len na chuti či pridám len zeleninu alebo aj mäso, či niečo iné...
2.
na olivovom oleji speníme na drobučko nakrájanú cibuľku, najlepšie šalotku a pridáme ryžu. Ryžu neoplachujeme len krátko orestujeme, prilejeme víno a za stáleho miešania necháme odpariť alkohol.
3.
potom už len miešame a prilievame vývar, vždy po troche. Miešame pokiaľ si ryža vývar nevypije a zas dolejme... a sledujeme ako nám risotto krásne krémovatie :-)
4.
keď je ryža skoro hotová pridáme cuketu a baby karotku, alebo akúkoľvek inú zeleninu, alebo tento bod celkom preskočíme a spravíme si risotto len so syrom :-)
5.
ešte podlejeme vývarom, zamiešame a necháme dôjsť pod pokrievkou, ale nezabudneme kontrolovať aby sa nám to neprichytilo. Na záver dochutíme soľou a korením
6.
posypeme veľkou hrsťou nastrúhaného syra, pridáme hrudku masla, bylinky a zamiešame
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
evauhlik
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.