Foto: irenaw
Doma mu hovoríme slaná žemľovka :-)
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Zvykla som ho robievať na večeru, keď po nejakej akcii zostalo viac chleba. A dnes preto, že som chcela spotrebovať vzorky chleba z predošlého receptu :-) Je to rýchlovka, zvyškovka. Ani množstvá neuvádzam. Podľa zásob a počtu stravníkov. Náplne používam varené, pečené, dusené, nie surové. Zapekaciu misku vymastíme. Z chleba odkrojíme kôrky. Vajcia rozšľaháme s mliekom a osolíme. Do misky dáme vrstvu chleba namočeného do vajec, vrstvu ľubovoľnej náplne, trochu strúhaného syra. Vrstvy striedame do naplnenia misky. Zalejeme zvyšnými vajciami. Navrch príde syr. Zapečieme do chrumkava. Podávame horúce so šalátom. Je lepšie spraviť náplň šťavnatú, aby výsledok nebol suchý. Nehodí sa jemný páperový chlieb, ten sa rozmočí na blato. Treba mať klasický, s pevnou striedkou. Dá sa upiecť aj v pekárni, formu naplniť do 3/4 a piecť rovnako 45 minút.
Diskusia k receptu