končiace aukcie | návod na inzerciu | časté otázky | podmienky inzercie | ponuka reklamy | kontaktujte nás... |
Členstvo | Inzerenti | Testovanie | Súťaže | Diskusie | Fotky | Magazín | Blogy | Návody | Bývanie | Recepty | Vtipy |
MÚČNIKY, POHÁRE |
Monika P. (sponkaX) ID 14917 | zobrazit další recepty ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 7 návštěvníkov) Sladučká sviatočná madľová vianočka - prudko jedlá :o)[ recept č. 36013 zo dňa 2.1.2011 ] POTREBNÉ PRÍSADY u nás bolo takmer ihneď po nej, vydrží pekne mäkučká aj 4 - 5 dní a tá vôňa čo z nej ostáva po byte.... fantázia :o) Potrebujeme: 500 g polohrubej múky (najlepšie pohronské mlyny) 3 žĺtká 100 g kryštálového cukru 150 g masla (vlažného) 1 kvasnice (42 g) 250 ml mlieka, štipka soli mandle, hrozienka (nešetríme) citrónová alebo limetková kôra Na ozdobu: trstinový, vanilkový cukor, mandle, 1 vajíčko POSTUP PRÍPRAVY Z polovice vlažného mlieka, lyžice cukru a droždia si rozrobíme kvások. Kým nám kvások vzíde, preosejeme si do väčšej misy múku, pridáme zvyšný kryštálový cukor, 3 žĺtky, potrieme si citrónovú /príp. limetkovú/ kôru, štipku soli, zbytok mlieka. Keď kvások vzíde pridáme ho do pripravených surovín. Do vymiešaného cesta pridáme nasekané mandle (na menšie kúsky, samozrejme bez šupky a hrozienka - určite nešetríte!!) Vláčne cesto necháme na teplom mieste vykysnúť. Po vykysnutí preložíme cesto na polovicu a krájame na 5 prípadne 9 dielov. Pripravíme si plech vystlaný papierom na pečenie, kde budeme postupne vrstviť vrkoče. Z dielikov si vyšúľame copy. Ako postupujeme pri 5 copoch: zoberieme tri copy a spletieme z nich vrkoč, v strede rukou trošku prehneme. Z ďalších dvoch opäť zmotáme vrkoč a položíme ho navrch, končeky pekne pozahýbame. Postup pri 9 dielikoch: zo štyroch vyšúľaných dielikov si spletieme vrkoč, v strede trošku zatlačíme, z ďalších 3 dielikov spletieme opäť vrkoč a položíme ho na prvý vzniknutý. Z posledných 2 dielikov robíme opäť vrkoč (len stáčaním) a opäť položíme navrch. Necháme ešte 20 - 30 min. kysnúť už pripravenú na papieri. Takto pripravenú vianočku potrieme rozmiešaným vajíčkom. Husto posypeme nasekanými mandľami, vanilkovým - trstinovým cukrom /čo máme/ nešetríme, nech je sladučká:o) Vkladáme do dobre vyhriatej rúry na 200 C, pri 200 C pečieme približne 7 - 8 minút, potom teplotu stiahneme na 150 - 160 a pečieme ešte asi približne 30 a viac minút do zlatohneda. Nebojte sa vianočka má byť zlatohnedá, vnútri bude krásne mäkučká! Dobrá rada: nevyťahujte skoro z rúry. Cesto musí byť vláčne a nadýchané :o) Dobrú chuť :o) |
Andrea B. (AjkaK) ID 10039, mimibazar.sk/ajkak (28.11.2011, 21:45) | |
Dobry den, chcem sa opytat, ako sa moze stat, ze cesto nebude vlacne ked budem postupovat podla receptu. Dufam, ze to zvladnem a bude vyborna. Dakujem za odpoved | |
ODPOVEDAŤ |
Mária Š. (marika) ID 48948 (12.3.2011, 21:37) |
Pečiem ju už asi 3x a som veeeľmi spokojná. Mňam. |
ODPOVEDAŤ |
Monika P. (sponkaX) ID 14917, mimibazar.sk/sponkax (9.9.2011, 20:04) | ||
to som rada Majka | ||
ODPOVEDAŤ |
Jana P. (janie) ID 2934, mimibazar.sk/janie (3.1.2011, 14:13) | |
Moni, je nádherná, ešte otázočka - je nutné dať mandle aj do cesta? | |
ODPOVEDAŤ |
Monika P. (sponkaX) ID 14917, mimibazar.sk/sponkax (3.1.2011, 18:06) | ||
Janka, určite nie /ja dávam len na jemnučko pomleté/, stačí navrch, ale ak dáš mandle aj do cesta veľmi pekne vonia po mandliach | ||
ODPOVEDAŤ |
Jana P. (janie) ID 2934, mimibazar.sk/janie (3.1.2011, 19:54) | |||
Ďakujem, určite ju v dohľadnej dobe urobím | |||
ODPOVEDAŤ |
Monika P. (sponkaX) ID 14917, mimibazar.sk/sponkax (3.1.2011, 20:19) | ||||
ODPOVEDAŤ |
Katarína B. (katka 777) ID 129764 (3.1.2011, 13:22) | |
nádherná,ľahučká,urobím cez víkend....mňam,pochutnáme si |
|
ODPOVEDAŤ |
Monika P. (sponkaX) ID 14917, mimibazar.sk/sponkax (3.1.2011, 18:04) | ||
Katka dúfam, že bude chutiť | ||
ODPOVEDAŤ |
Iveta S. (yvett) ID 11052 (2.1.2011, 19:46) | |
ja tiež každý rok pečiem vianočku, vždy skúšam nejaký iný recept, tak už aj tento odkladám na vyskúšanie | |
ODPOVEDAŤ |
Monika P. (sponkaX) ID 14917, mimibazar.sk/sponkax (2.1.2011, 19:50) | ||
Ivetka, dúfam, že vyjde | ||
ODPOVEDAŤ |
martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (2.1.2011, 19:22) | |
vyzera krasne,Monika | |
ODPOVEDAŤ |
Monika P. (sponkaX) ID 14917, mimibazar.sk/sponkax (2.1.2011, 19:25) | ||
ďakujem krásne Maťka | ||
ODPOVEDAŤ |
Barbora G. (Barbinka641566) ID 19948 (2.1.2011, 18:55) | |
vyzeraa uzasne ja som robila jednu odtialto z mmb na vianoce a vobec sa nepodarila tak dufam ze tato vyjde nemas nejake rady alebo typy? | |
ODPOVEDAŤ |
Monika P. (sponkaX) ID 14917, mimibazar.sk/sponkax (2.1.2011, 19:04) | ||
Barborka, cesto musíš mať pekne nadýchané (po nakysnutí, keď vymiešaš malo by byť vláčne) , nemôže byť príliš tuhé a musíš si dávať pozor pri pečení, vždy len do dobre vyhriatej rúry a nebáť sa, nevyťahovať ju skôr ako po tých 20 - 30 minútach /ja pečiem dlhšie pri zníženej teplote na 160 C) a kľudne ak sa ti nebude zdať môžeš nechať aj dlhšie pri zníženej teplote | ||
ODPOVEDAŤ |
Barbora G. (Barbinka641566) ID 19948 (2.1.2011, 20:00) | |||
dakujem moni urobim ju tento tyzden potom napisem ako sa podarila | |||
ODPOVEDAŤ |
Monika P. (sponkaX) ID 14917, mimibazar.sk/sponkax (2.1.2011, 21:54) | ||||
budem sa veľmi tešiť Barborka | ||||
ODPOVEDAŤ |