Focaccia farcita (plnený taliansky chlieb)

zuzananoskova - fotkazuzananoskova, 18. mája 2013

S dcérou focacciu milujeme na rôzne spôsoby, plnenú, neplnenú či len tak čisté cesto. Na tieto focaccie sa mi zbiehali slinky, odkedy som si Zobraziť celý popisS dcérou focacciu milujeme na rôzne spôsoby, plnenú, neplnenú či len tak čisté cesto. Na tieto focaccie sa mi zbiehali slinky, odkedy som si kúpila knihu Chlieb. Pokiaľ si tento "chlieb" budete chcieť upiecť, potrebujete:

Suroviny

2 ČL
350 ml
500 g
3 PL
Náplň:
100 g
200 g
200 g
40 g
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Kvasnice vsypte do nádoby s 200ml vody. Nechajte 5 minút, aby sa kvasnice rozpustili. Pomiešajte. Vo veľkej mise zmiešajte múku a soľ. V strede urobte jamku a vlejte do nej rozpustené kvasnice a olej. Zmiešajte s múkou. Pridajte zvyšnú vodu a vytvorte mäkké lepkavé cesto. Mieste asi 10 minút, kým nie je hladké, lesklé a mäkké. Podľa potreby pridajte múku. Cesto vložte do olejom vytretej misy a prikryte utierkou. Nechajte 1,5 - 2 hodiny kysnúť, kým zdvojnásobí svoj objem. Cesto zrazte a rozdeľte na 4 rovnaké časti, vyformujte gule a necháme 10 minút odpočívať.

    Focaccia farcita (plnený taliansky chlieb)  - obrázok 1
  2. 2

    Rúru rozohrejte na 200°C. Na plech poukladajte 200g kokteilových rajčín, pokvapkajte lyžicou olivového oleja. Posypte soľou, mletým čiernym korením, pečte asi 20 minút.Vyvaľkajte 2 gule do pozdĺžneho tvaru a preložte na plech s papierom na pečenie. Na jednu časť dajte na plátky nakrájanú mozzarellu, gorgonzolu a bazalku. Na druhú časť mozzarellu na kocky, rajčiny a rukolu. Obidve časti prikryte druhou rozvaľkanou časťou cesta. Prikryte utierkou a nechajte dokysnúť 30 minút. Končekmi prstov jemne stlačte povrch cesta, aby vznikli jamky hlboké 1cm. Posypte soľou, pridajte lyžicu olivového oleja a rozmarínové lístky. Pečte v rozohriatej rúre na 200°C asi 30-45 minút do zlatista (sledujte).

    Focaccia farcita (plnený taliansky chlieb)  - obrázok 2

Diskusia k receptu

elixir
Toto vyzerá naozaj výborne, Zuzka. Ide rovno do KK, takéto ľúbime, ďakujem za recept. :)
evusik
focacciu pečiem veľmi často, práve dnes som ju piekla, len takú klasickú potretú zmesou oleja, cesnaku a byliniek.... u nás je to veľmi obľúbený druh slaného koláča a dá sa pripraviť na veľmi veľa spôsobov.... tá tvoja je parádna .-)
marikafil
aj ja by som vyskúšala, ale nejaká som dnes málo chápavá...bod dva začínaš, že na plech dajte rajčiny...a pečte 20 minút. no a ja ani z obrázkov netuším, čo s tými rajčinami. najprv ich upečieš 20 minút a potom nimi naplníš focacciu? alebo ich len upečieš a podávaš ako prílohu, a do samotného cesta idú iné rajčinky??? budem rada, ak upresníš:-)
zuzananoskova
Pečené paradajky idú ako plnka do jednej focaccie, kde dáš aj rukolu a mozzarellu (je to tam aj napísané ;-) ). Myslím, že aj nepečené by sa mohli dať :-)
cesminaz
...nadherne foto a bezpochybne perfektna chut ;-DD ukladam dakujem za receptik,taketo jedla milujeme..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia