Kokosová torta

Lenka Matulová
šéfcukrárka kaviarne Cremeria Milano v bratislavskom River Parku, 11. marca 2011
Kokosová torta
Foto: Pravda - Ivan Majerský
50 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Korpus:
8 ks
250 g
250 g
220 g
100 g
1 ks
Plnka:
600 g
120 g
20 cl
Povrch torty:
1 ks, čerstvý
 nesolné drvené




Postup

  1. 1

    Korpus: Maslo izbovej teploty vyšľaháme s cukrom. Potom pomaly zašľaháme vajcia a nakoniec pridáme preosiatu múku, prášok do pečiva a kokos. Do pripravenej vymastenej a múkou vysypanej formy vylejeme cesto a rovnomerne ho rozotrieme. Do vopred vyhriatej rúry na 160 °C dáme korpus upiecť do zlatohneda. S upečeným korpusom pracujeme až po vychladnutí.

  2. 2

    Plnka: Do vyšľahanej šľahačky pridáme cukor a kokosový sirup. Vychladnutý korpus si rozrežeme na tri časti a naplníme kokosovým krémom. Trocha krému necháme nakoniec a celú tortu ním potrieme. Čerstvý očistený kokos si nastrúhame na jemnom strúhadle a boky aj vrch torty ním obsypeme. Vrch torty nakoniec posypeme pistáciami po okrajoch. Pistácie môžeme nahradiť čerešňami či iným ovocím.

  3. 3

    Náš tip: Začerstva mleté alebo strúhané kokosové jadro orecha je vynikajúcou surovinou v cukrárstve. V Indii sa odporúča pre zabránenie žalúdočným problémom konzumovať aspoň raz týždenne šťavu zo zeleného kokosu.

Diskusia k receptu

janger
Dalsia krasna torta! Len ten kokosovy sirup nepoznam. Snad by sa dal nahradit kokosovym kremovym mliekom? Alebo kokosovym likerom?
vybusna
@janger pokial viem tak v tescu predavaju kokosovy sirup Monin..je ale drahy, na tvojom mieste by som isla do kokosoveho likeru. Pokial pod kokosovym kremovym mliekom myslis to co sa predava v krabickach, alebo plechovkach...to nie je sladke. mozno by vedela poradit @michs ci by sa to dalo osladit.
janger
@vybusna , dakujem. My tu ale Tesco nemame ;-). Mozno by ten sirup aj niekde bol dostat, ale som si to nevsimla...S tym kokosovym mliekom by bolo treba mozno trosku viac cukru pridat.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia