Linecká torta s čokoládovým krémom ganache fotorecept
Mňamka neskutočná. A čím lepšiu čokoládu dáme, tým lepšia :-D.
porcií
na 200 °C
Postup
-
1
Suroviny sú na koláč s priemerom 24 cm. Do misy dáme múku, cukor, žĺtok (ak máte malý žĺtok dajte dva), citrónovú šťavu a vanilkový extrakt. Studené maslo nastrúhame.
-
2
Spracujeme, kým sa to nespojí. Cesto dobre premiesime, inak zostane po upečení sypké. Nemiesime pridlho, lebo by zase zostalo tuhé a gumovité :). Vytvarujeme bochník a necháme 20 minút odpočinúť v chlade.
-
3
Rozvaľkáme na kruh. Pre lepšiu manipuláciu môžete cesto opäť chvíľu vychladiť.
-
4
Do formy ho prenášam takto, preložené na štvrtiny.
-
5
Formu vymastíme maslom. (Najlepšia je forma s odnímateľnými okrajmi, ja s takýmto priemerom nemám. Vo nerozoberateľnej forme sa vždy prvý kúsok zle vyberá a je trošku "pošramotený".) Cesto dáme do formy, zarovnáme, popicháme vidličkou. Dáme do chladu aspoň na 30 minút.
-
6
Rúru vyhrejeme na 200°C a pečieme 13-15 minút, kým to nezačne ružovieť. Okraje som po upečení zarovnala nožom.
-
7
Necháme úplne vychladnúť. Potrieme nejakým pikantným džemom. Nám sa najviac osvedčil malinový, višňový, ríbezľový. Tiež je výborné korpus posypať drobným ovocím.
-
8
Šľahačku zohrejeme takmer do varu. Vsypeme nalámanú čokoládu, dáme maslo a koňak. Chvíľu počkáme, aby čokoláda zmäkla.
-
9
Vymiešame metličkou kým nevznikne hladká, lesklá hmota.
-
10
Vlejeme do korpusu. Trošku pobúchame o podložku, aby sme odstránili vzduchové bubliny. Dáme do chladničky na niekoľko hodín stuhnúť. Ideálne do druhého dňa, aby linecký korpus pekne zmäkol.
-
11
A degustujeme :-D.... Môžeme podávať s nesladenou šľahačkou, alebo ovocnou omáčkou alebo ako Vám len napadne...
Diskusia k receptu