Pražma s bylinkami na bielom víne

eraserhead - fotkaeraserhead, 22. októbra 2012

za 30 minút aj s šalátom to máte hotové

1
porcia
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1/2 ks
1 ks
8 ks
1 zväzok
1 zväzok
1 zväzok
0,2 l




Postup

  1. 1

    Pražma zlatá (Sparus aurata). Čerstvá ryba musí voniať, telo na dotyk musí pôsobiť kompaktne (skúste pritlačiť prst hlavne v oblasti brucha kde sú vnútornosti, samozrejme ak je nepitvaná). Rybu zbavíme vnútorností a dôkladne očistíme od šupín, odstránime všetky pozostatky z krvi, hlavne v oblasti chrbtice. Dôkladne umyjeme a osušíme.

    Pražma s bylinkami na bielom víne - obrázok 1
  2. 2

    Čerstvé bylinky zviažte nasledovným spôsobom do akéhosi rebríka.

    Pražma s bylinkami na bielom víne - obrázok 2
  3. 3

    Rybu zvonka a zvnútra zľahka osoľte a okoreňte čerstvo zomletým čiernym korením (prípadne bielym) a pokropte olejom. Do brucha vložte z každej bylinky vetvičku a následne ju obaľte a zviažte do pripraveného "rebríka".

    Pražma s bylinkami na bielom víne - obrázok 3
  4. 4

    Na oleji necháme krátko prevoniať na tenké plátky nakrájanú cibuľu a čili papričku. Použite panvicu primeranej veľkosti k rybe, ak bude chvostová plutva trčať cez okraj - nevadí. Ryba na tanieri bez chvosta pôsobí bizarne.

    Pražma s bylinkami na bielom víne - obrázok 4
  5. 5

    Do panvice vložíme rybu a tiež krátko necháme prevoniať, následne pridáme víno. Pridáme plyn a necháme časť vína odpariť.

    Pražma s bylinkami na bielom víne - obrázok 5
  6. 6

    Pridáme nakrájané rajčiny, zľahka osolíme a zakryté (stačí aj alobalom) na miernom plameni upravujeme 15-20 minút v závislosti od veľkosti ryby. V polovici prípravy rybu opatrne otočte.

    Pražma s bylinkami na bielom víne - obrázok 6
  7. 7

    Uplynul čas, víno sa kompletne odparilo ostala iba tá esencia chuti. (ja som použil Irsai Oliver)

    Pražma s bylinkami na bielom víne - obrázok 7
  8. 8

Diskusia k receptu

2010
Velmi pekny recept ,zaujmave ani Vegeta tam netreba :)))
renulienka
@eraserhead , a toho morskeho vlka si robil na aky sposob?;-)Ci to bola len ukazka pre Matusa113,aky je rozdiel medzi prazmou a morskym vlkom?;-)
slavka2012
Mnam, dobry napad s pripevnenim byliniek na rybku. Mna znalci ryb naucili velmi jednoduchu pripravu prazmy ci morskeho vlka (to je ta druha ryba na poslednej fotografii), tiez na vine, ale v rure. Bylinky a cesnak umiestnim rybke do bruska, polozim na plech, pokvapkam olejom, posolim hrubou solou a oblozim na stvrtky nakrajanou cibulou. Peciemv teplovzdusnej rure pri 180°C cca 20 minut. V polovici pecenia polejem ( nepodlejem) suchym bielym vinom a necham dopiect. Vinko sa vypari, zostane len aroma . Spravidla je ryba hotova zaroven s cibulou.
pusta
veľmi pekný recept. hned by som si dala
jogal
Pražmu máme veľmi radi. Super nápad, dík za inšpiráciu.
eraserhead
@renulienka vlk a pstruh dúhový plávajú v zelenine



a k tvojej otázke, celkom mi tu chýba niečo alebo niekto na odfiltrovanie nesprávnej interpretácie



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia