Toskánska zeleninová polievka

lucylee - bez fotkylucylee, 10. marca 2011
Toskánska zeleninová polievka
Foto: lucylee

Recept od Garyho a Georga z programu Master Chef. "Dobrá polievka je o budovaní jednotlivých vrstiev chutí a postupnom pridávaní surovín".

Suroviny

2 ks
4 strúčiky
100 g
1 ks
1 vetvička
100 g, - biela časť
100 g
100 g
100 g
1.5 litra
  (hlavička)
100 g, uvarená
1/2 hlavy, /kel
100 g




Postup

  1. 1

    Cibuľu, cesnak a slaninu si pokrájame na malé kocočky. Opražíme na olivovom oleji. Pridáme kožu zo slaniny, bobkový list a čerstvú stonku tymiánu. Ja som použila sušený, lebo som nemala čerstvý, ale v originál recepte je čerstvý.

    Toskánska zeleninová polievka - obrázok 1
  2. 2

    Koreňovú zeleninu si pokrájame na kocky. Z póru použijeme iba bielu časť. Pridáme k cibuľovo-slaninovej zmesi s bylinkami. Najprv pór, potom mrkvu, zeler, zemiaky a petržlen. Chvíľu pražíme a zalejeme kuracím vývarom. Ja som použila čerstvý kurací vývar, žiadne instantné zmesi alebo bujóny. Varíme 45 minút.

    Toskánska zeleninová polievka - obrázok 2
  3. 3

    Vyberieme kožu zo slaniny a pridáme uvarené fazule. V originál recepte použili druhy cannellini (malé biele fazule v tvare obličky typické pre Toskánsko) a kidney (červeno-hnedé strukoviny v tvare obličky) z konzervy. Ja som použila obyčajné biele fazuľky. Tu je fotka krásneho kuracieho vývaru, čo som použila.

    Toskánska zeleninová polievka - obrázok 3
  4. 4

    Nakoniec pridáme čínsku kapustu. V originál recepte pridali tzv. cavolo nero, čo je talianska kapusta s tmavo zelenými listami, ktoré majú silnú arómu. Volá sa aj black leaf kale. Neviem ako by som to správne preložila. Niečo ako kučeravý kel/kapusta. Spája sa s Toskánskom.

    Toskánska zeleninová polievka - obrázok 4
  5. 5

    Na dno hlbokého plechu nasypeme morskú soľ. Na ňu položíme celé hlávky cesnaku. Dáme do rúry na 45-60 minút.

    Toskánska zeleninová polievka - obrázok 5
  6. 6

    Krajce chleba si potrieme olivovým olejom, ugrilujeme a cesnak vytlačíme zo šupky na ugrilované krutónky chleba. Podávame s polievkou. V komentári sú linky, kde si môžete pozrieť ako vyzerá cannellini, kidney a cavolo nero.

    Toskánska zeleninová polievka - obrázok 6

Diskusia k receptu

lyali
Zaujal ma ten cesnak pripravený na morskej soli. Čo urobí takýto spôsob úpravy na soli s cesnakom? Verím, že to stojí za to, ak rúru mám zapnúť na 45-60min :-) Ukladám :-)
pusta
lucylee, tak toto je úžasný recept, blahoželám - a krásne spracovaný, dolu klobúk
lucylee
@lyali cesnak a cibuľa tvoria základ mnohých jedál a sú považované za výrazné a ostré suroviny, veľa ľudí im nevie prísť na chuť. Keď pripravíš cesnak týmto spôsobom, dostane úplne novú dimenziu, stane sa úžasnou, lahodnou surovinou plnou chutí...soľ vytiahne vlhkosť...pravdu povediac, ja som ho piekla pridlho...keď je hotový, tak sa dá ľahko vytlačiť so šupky a je svetlejší ako je ten môj, potom je z toho taká kaša na hriankach, záleží akú máš rúru, možno by stačilo aj 30 minút...
jody
No fakt, uplne ina dimenzia, krasne sa ti podarila!
janger
No toto je paradna polievocka! Recept ide do mojej KK. A, @lucylee , bude to v lete Taliansko :-)?
lucylee
@janger ďakujem :) áno, určite bude Taliansko, len stále rozmýšľame, do ktorej časti sa vyberieme
9300_1324224391 - profilový obrázok
kzr
kzr
Ten pečený cesnak je super vec, ja ho pridávam kam sa len dá. Malý trik: pri pečení cesnaku ho rozoberte na jednotlivé strúčiky a ostrým nožom odrežte spodnú časť (to tvrdé) strúčika tak, aby stúčik zostal zabalený v šupke.

Takto upečený cesnak stačí stlačiť na opačnom konci a "sám vylezie", je mäkký a veľmi lahodný. Odporúčam ku všetkému pečenému, špeciálne k pečeným kúskom cvikly a mrkvy.

Ale pozor, nesmie sa vysušiť a pripiecť, potom je veľmi horký. Preto je lepšie ho piecť v zakrytých nádobách, alebo pridať ho nejakú tú polhodinku pred dopečením.
marianne69
..a kde ja som bola,ze som takuto paradnu polievocku presvihla:-)Lucka toto je polievkove nebicko v papulke ,ukladam



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia