Zabíjačková koštovka fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 24. februára 2013

Na večer, keď sa všetky práce okolo zabíjačky skončili, my ženy sme mali upratané, umyté haldy veľkých hrncov, podávala sa zabíjačková koštovka...na plech sme Zobraziť celý popisNa večer, keď sa všetky práce okolo zabíjačky skončili, my ženy sme mali upratané, umyté haldy veľkých hrncov, podávala sa zabíjačková koštovka...na plech sme dali jaternice, klobásky, kusy mäsa a zbytkov, aby sme všetci svorne posúdili, aký bol náš mäsiar šikovný a ako sa mu darilo dochutiť všetky zabíjačkové výrobky...podávala sa aj skvelá zabíjačková kapustnica...

60 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg
1 ks
1 ks
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Čerstvú bravčovú krkovičku som opiekla zo všetkých strán na masti..opečené mäaso uložím na plech a dopečiem...spolu sa pečú aj jaternice a klobásky...

    Zabíjačková koštovka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    jaternice a klobásky na opekanie..

    Zabíjačková koštovka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    uvarila som zemiaky v osolenej vode do polovice a potom som ich uložila na panvicu opecť do chrumkava..

    Zabíjačková koštovka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď je všetko upečené , uloží sa na tanier a môže sa večerať...

    Zabíjačková koštovka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pripravené misy...zo všetkého trošku..

    Zabíjačková koštovka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    podľa chuti, komu čo pochutí...dobrú chuť..

    Zabíjačková koštovka (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

angast
jooooj teta , k vám by som šiel s radosťou na návštevu
babkamt
Poznám koľko práce je pri zabíjačke . Už viac ako 20 rokov doma svinky nechováme . Ale z dobrých domácich výrobkov by som veru ochutnala . V sobotu sme mali jaternice . Síce z obchodu , ale vyrába ich súkromník. Z veľkých reťazcov nekupujem , nebývajú dobré . Robila si aj tlačenku? Ešte by som si dala aj z čerstvých oškvarkov a žlčník a cholesterol - traste sa .
izabella929
@babkamt , bez tlačenky by sa naša zabíjačka ani nerátala, jasné, že som robila aj masť som vyprážala a škvarky úžasné vypiekla.-))ha, aj mňa občas otravuje žlčník,ale naučila som sa ho prekabátiť,,, zo všetkého si dám iba kúštik.-))
adkas
ach jaaaaaaj, slinky mi tecu....veru by som nepohrdla domacimi zabijackovymi dobrotami.....my sme uz domacu zbijacku nerobili niekolko rokov.... vsetko vyzera tak dobre....
marijanka712
@izabella929 neviem čim sme si zaslúžili toto dráždenie jedno lepšie od druhého ty si tu dnes pripravila pre naše oči hody a potom sa čudujem, že prvá cesta vedie do chladničky a dolujem ,dolujem a vydolujem syr to je čo?????
izabella929
@ marijanka712...už sľubujem, že sa polepším, nebudem vás ničiť takými mlsanicami.-)) budúci týždeň budem robiť už na záhrade, ani ma neuvidíte už...))))))aj syr je mňam....mám aj kravský aj ovčí v chladičke.-))
ariela6
izabelka no to je krasna mnamka ale len na nu možeme pozerat tu v panelaku si tak možem dat jogur s chladničky ale pekne sa vam to podarilo
starkamajka
Izabelka,pri týchto chutných výrobkoch nič mi ostáva len slintať.No,nezávidim Ti.Pri domácej zabíjačke dá sa narobiť poriadne.Máš aspoň zásoby,čo Ti tajme možme závideť.Keby si bola bližšie, išla by som sa nadýchať tej vone.
mesiar50
No toto je jedlíčko pre nás mesiarov.Už ani neviem
ako taká zabýjačka vypadá.Chytá ma teraz nostalgia
poriadna.Mesiara máš určite zručného keďže
servírované jedlo vypadá úžasne.Gratulujem
a posielam pozdrav z nizozemia.
sovka62
Ale si mi dala! A napíšem, že všetko by som oželela, lebo k tlačenke, jaternici, kaši a pod. sa ešte dostanem, občas niekto podaruje z domácej.
To čo mi chýba najviac a čo som už roky nejedla, je tá čerstvá neúdená klobása, ktorá sa dáva piecť do plechu k mäsu. Vždy to bolo moje najobľúbenejšie z celej zabíjačky, o ostatné som veľmi nestála, ale tu na dolniakoch sa to nepekáva, tu zväčša klobásy robia až na druhý deň po zabíjačke. A keď sa to nepečie s tým mäsom to už nie je ono. Tak prajem dobrú chuť aspoň vám, zaslúžite si po toľkej robote.
ankabanka
a k tomuto by som si prisadla aj keby som nebola vitana/ak by ste ma neodohnali/ ako na tejto stranke.
Krasna prezentacia a este lepsie chutky!
medovnicek
Izabelka toto je obrázok z môjho detstva, u nás sa ešte varieval zabíjačkový guláš, do ktorého sa pridávalo lečo a ak vyšiel čas, tak sa ešte piekli pagáčiky... teraz už len na to s nostalgiou spomínam
helca103
Izka toto si teraz naozaj zle urobila. Vieš ako mi tečú slinky takto na večer? Zabíjačku som už veľa rokov nezažila ,,na ostro" :-)
mracik9
ej ,ale robíš chúťky,ja zo zabíjačky mám najradšej jaternice,mňam
izabella929
Všetkým vám ďakujem pekne za milé a spmienkové komentáre.-) teší ma, že ste si zaspomínali na časy, keď ešte sa žilo jednoduchšie a skromnejšie a myslím, že to bolo fajn.-))
izabella929
@sovka62...ve ˇpráve tá surová klobáska dala tomu mäsku tú právú zabíjačkovú chuť...)mám ju uloženú v mrazáku a chystám sa na vynikajúcu mňamkovinu z nej tak, ako sme to robievaliešte nie tak dávno.-)))
angast
@izabella929
izka vynikajúce dobrotky pre nás, čo už nemajú žlčník. Preto tebe
prajem pevné zdravie , aby si si tieto dobroty mohla užívať na plno.
Máš email.
sracz
Nádhera @izabella929 - čka - to vonia mojim domovom, abovským aj šarišským - detstvom a spomienkami! Nemáš Ty v sebe, dievča milé zlaté, aj niečo z našej krvi!!!???!!! Famílie Blaškovcov i Zburovcov sú známe vychýrenými mäsiarmi a dokonca mäsiarkami! Ale to je na véééééééľmi dlhé rozprávanie! Ja iba na margó konštatujem a uznávam, že Vaša zabíjačka (u nás na Barčianskej i vo vachtárni tak po našom "disznóölés" a "puščaňe kervi") sa naozaj vydarila! Blahoželám celej Vašej zostave najposlednejšieho "šviňskeho" dňa!
karolka
Provokuješ, provokuješ... Nezačal sa minulú stredu 40-dňový "pôst"?
evicka63
pôst sem pôst tam ale dobré jedlo mňam.....
len ten žlčník a váha ach jaj....
valeri
Jéééj spomienky ..... .-)), toto bolo z celej zabíjačky najkrajšie, a ešte vyberať mäsko priamo z kotla a koštovať a mozoček s vajíčkom, ako menšie občerstvenie počas zabíjačky. Už som nerobila zabíjačku 10 rokov, ako sa deti rozpŕchli a dnes sa každý snaží stravovať len zdravo, ale keď položím na stôl domácu klobásu alebo uvarím kyslú fazuľu s údenými rebrami, zmizne to zo stola jedna radosť .... :-))
dajanca
Pohľad na takéto zátišie sa mi veru nenaskytol už viac než 20 rokov... ako rada by som si zas pochutila na zabíjačkových špecialitách. Tá pečená neúdená klobása aj mne veľmi chutila, aj keď manžel vždy tvrdil, že je to plytvanie, vraj o toľko viac mohlo byť údených :-) Ako deti sme mali za úlohu po zabíjačke roznášať výslužku volalo sa to "pauštik" nosilo sa susedom a rodine. Bolo to dobre vymyslené, lebo potom nám zas oni priniesli a tak sme si mohli pochutiť aj častejšie... :-)
U nás sa robila aj jedna špecialita, volali sme to ryba, asi pre ten tvar. Do bravčovej panenky sa urobil otvor a naplnil sa mäsom do klobás a celé sa to ovinulo do závoja, bola to taká blana, tuším z pobrušnice, potom sme to piekli.... ach jaj... vyvolala si krásne spomienky, keď sme sa zišli celá rodina, ľudí plný dom.... :-)
aroooo
no krása, u nás sa robil na koniec zabíjačky guláš, aký nenavaríš, len v tento deň z čerstvého mäsa, odrezkov, keď sa pripravuje mäso na klobásy.To sa nakrája na drobnejšie kocky,dá do vyššieho pekáča,soľ,mčk,1 pokrájaná cibuľa, podliať trochou vody a šup do rúry, netreba sa o to starať,len sem-tam občas premiešať.Keď je mäso skoro mäkké, vidličkou rozšľahať miechu a mozog z prasaťa a dať na guláš, čím sa zahustí a ešte posypať 1 nakrájanou cibuľou, nechať ešte asi 15 min dôjsť a najsamlepšejší český guláš je na svete, k tomu chlieb a ako príloha postrúhané jablká s chrenom+trochu octu a cukru/.Malo to tú výhodu, že pri toľkej robote sa to spravilo skoro samo a mäsiar čo k nám chodil zabíjať sa na to najviac tešil, lebo že to nikde nerobia a je to veľmi dobré.
izabella929
@aroooo..ve ľmi ma zaujal tvoj gulášový recept a pri najbližšej príležitosti to murčite vyskúšam, aj keď u nás sa také niečo nevarí počas zabíjačky....robievame kapustnicu z odrezkov a kostí, polievku z kostí, no a ke´d je tu viac žien na pomoc, tak vtedy robíme aj plnené kapustné listy a no a to je báječné jedlo...)máme šikovného mäsiara, ale nemá rád, keď sa niekto poneviera a iba tak nečiine prizerá...))ďakujem ti veľmi pekne za milý komentár aj recept.-)
izabella929
@starkamajka...nu ž roboty je okolo toho veru dosť...a ešte aj po nej, treba dať vyúdiť klobásky a tlačenku...podlievať mäsko v koryte pripravené na údenie...a veru kým tie veľké hrnce popracem, mám veru dosť a aj všetci tu prítomní...Ďakujem pekne za komentár.-)
izabella929
@mesiar50...a ja som si myslela, že keď si mäsiar, tak prichádzaš denne do styku s týmito prácami...ale ďakujem ti pekne za pozdrav aj milý komentár.-)
izabella929
@dajanca...to by bola veeeľká chyba, keby medzi všetkými dobrotami chýbala práve táto jedna,,,panenka plnená klobásovým mäskom,,, mám ju v mojom albume, pridala som ju sem asi pred rokom...presne upečenú do chrumkava.-))v tej tukovej blane som piekla aj mleté mäsko, aj to tu mám v mojom albume...mám z nej v mrazáku, ešte niečo upečiem počas roka v nej...ďakujem pekne za milý komentár.-)
izabella929
@sracz...teba som si nechala na koniec...spománal si na svoje detstvo a mladé časy, zabíjačky tvojich krásnych liet...)dobre si to trafil...áno mám korene na východe, aj keď po vašom ,,hutoric,, neviem, ale otec pochádzal od Vranova...a tieš pošol za veľkú mláku a nič..ďalej o tom iba cez meil.../osobné veci nezverejňujem všetkým/Ďakujem ti pekne za milé a úsmevné slová, ktoré ma zohriali pri srdiečku.-)Nech sa ti darí bátyuskám.-))
msulejova
jaj ale nebobte mi chute,už dávno doma nechováme svinky,škoda,mali by sme to už na tanieri
stacy77777
och, z domácej zabíjačky som neochutnala-počkaj, rovných 23 rokov.... ty si skrátka všestranná šikulka Izka
salinka
Tiež musím loviť hlboko v pamäti, aby som spomenula, kedy som bola na takejto hodovačke:-) Ale sem-tam si aspoň kúpim zabíjačkove dobrotky u mäsiara.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia